Edek vill satsa på mobila hyresrätter

Edek ger inte upp. De fick avslag på sin projektidé om mobila bostäder, men har utvidgat projektet att gälla hela Bodens landsbygd. Syftet är att människor som vill ska kunna bo kvar, men också bosätta sig på landsbygden.

MOBILA HYRESRÄTTER. Jan Öhrvall, Edek, berättar att de går vidare med projektet om mobila hyresrätter och utvidgar det till andra områden i kommunen.

MOBILA HYRESRÄTTER. Jan Öhrvall, Edek, berättar att de går vidare med projektet om mobila hyresrätter och utvidgar det till andra områden i kommunen.

Foto: Lena Tegström

HARADS2017-03-10 06:00

Jan Öhrvall, Edeforsbygdens ekonomiska förening, är innovatör och projektmakare tillsammans med KaareEnbom. Jan berättar att de först vände sig till spira mare. Inom ramen för Leader, lokalt ledd utveckling, finns spira mare-området 2020. Det är en utvecklingsstrategi för landsbygden, som bland annat omfattar Boden.

– Vi gjorde projektet i ett ganska litet format, eftersom det är en förstudie vi vill göra för att allvarligt undersöka intresset i bygden. Jag uppfattade att den kommitté som tittade på projektet inte riktigt förstod vad det egentligen handlar om, säger Jan Öhvall.

Ni fick avslag, men man ger sig inte i Edeforsbygden.

– Man gör inte det, så vi bjöd hit vår kommunchef, Mats Berg. Vi berättade vad det handlar om. Han såg sammanhanget och tyckte det var ett intressant projekt.

Det landade i att försöka förverkliga projektidén med stöd av kommunala medel. Mats Berg, kommunchef, tycker att det är en alldeles utmärkt idé.

– Det är därför som vi kan tänka oss att stötta det med bygdemedel. Det är en marknadsundersökning för att se hur förutsättningarna ser ut. Vi vet att bankerna är lite njugga att låna ut till nybyggnationer i glesbygden och på landsbygden. Då är ju det här vägen för att kunna möta det, att det går att bygga mobilt. Sedan delar vi uppfattningen med Edek att det finns en efterfrågan inom alla tre områden för bostäder, både avseende inflyttning och att bo kvar i Råne älvdal, Lule älvdal och Unbyn.

Den här gången bedömer Jan Öhrvall att det kommer att lösa sig så att de kan genomföra projektet. Edeks idé går ut på att nyttja de färdiga kommunala tomter ute i byarna som inte är bebyggda. Om man kan få tillgång till mobila hus som är möjliga att flytta vid behov så kan man flytta dem till den plats där folk vill bo. Tanken är att det ska vara mobila hyresrätter.

I och med att det inte blev ett spira mare-projeket blir formen lite annorlunda. Innehållet är dock detsamma.

– Vi ska se om det går att åstadkomma flyttbara bostäder. En del är att vi ska undersöka om vi kan finansiera det, för banken ställer inte upp om vi bygger fasta byggnader. Är de flyttbara kan bankerna se på det på ett annat sätt. Så en del av projektet är att prata med finansiärer. En annan del är att vi nogsamt ska prata med tänkbara hyresgäster, säger Jan Öhrvall.

Han ser det som en möjlighet för äldre att kunna bo kvar och en chans för unga att flytta ut på landet.

Kommunen kommer att äga projektet och Edek ska utföra det. Projektet har utvidgats och inbegriper inte bara Edeforsbygden utan även Gunnarsbyområdet och Unbyn. Frågorna kommer att utformas på samma sätt så att man kan sammanställa underlaget så att det blir mätbart och jämförbart mellan byar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!