Checkar ut från kändishotellet

Världskända Treehotel i Harads är till salu. Nu berättar Britta Jonsson Lindvall om hur idén till hotellet föddes ur en kris, vilket kändisbesök som överraskade henne mest och sina bästa minnen från tiden som hotelldirektör.

Överraskande mötet. Här fick Kronprinsessan Victoria en guidad tur av Trrehotel av hotellägarna Birgitta Jonsson Lindvall och Kent Lindvall, som på förhand inte hade en aning om att Kronprinsessan skulle besöka anläggningen 2010.

Överraskande mötet. Här fick Kronprinsessan Victoria en guidad tur av Trrehotel av hotellägarna Birgitta Jonsson Lindvall och Kent Lindvall, som på förhand inte hade en aning om att Kronprinsessan skulle besöka anläggningen 2010.

Foto: Petra Isaksson

Harads2017-04-20 07:00

1 Hur är läget?

– Det är bara bra, tack.

2 Ni har ju satt ut Treehotel till försäljning, hur kommer det sig?

– Vi börjar bli pensionärer. Det har varit planerat så från början när vi startade, jag fyller ju 65 i år. Det pågår en process men vi har inte bråttom med att sälja.

3 Hur känns det?

– Det vet man inte förrän det är gjort, ha ha. Jag har ju förberett mig ganska mycket mentalt. Men jag tror inte att man kan veta hur det känns förrän man står där, det kommer säkert kännas konstigt. Men då får man hitta på något annat. Man får väl gå dit och hälsa på sen...

4 Ja, vad ska ni göra nu istället?

– Nej, det vet jag inte. Det har vi ingen aning om faktiskt.

Men vi har ju barnbarn som man vill träffa så mycket som möjligt så nog kommer det vara fullt upp och mycket att göra.

5 Kommer ni att behålla pensionatet?

– Nej, det är allting som ska säljas. Det är ju som "ett" alltihop.

6 Vad har varit det bästa varit med att äga och sköta hotellet?

– Det har helt klart varit gästerna, till hundra procent. Det har varit fantastiska gäster från hela världen och det är det fortfarande som man blir bekant med och får träffa, det är det som man kommer sakna också. Den där kontakten med gästerna.

7 Ni har ju haft en rad kända gäster på hotellet. Är det någon av de besökarna som du tycker har stuckit ut eller varit extra minnesvärd?

– Kronprinsessan Victoria glömmer jag aldrig. Det tycker jag var väldigt speciellt, det var väldigt, väldigt roligt. Sen är det klart att Kate Moss också stack ut naturligtvis.

– Men vi har ju alla typer av gäster, allt från tågluffare till kändisar och det har varit roligt att träffa alla.

8 Vad är det mest oväntade som hänt under åren med hotellet?

– Det var nog när de bokade in Kronprinsessan Victoria. Från början visste jag inte vem det var som skulle komma på besök. Länsstyrelsen bokade in en lunch och en guidad tur, de var så noggranna och jag tänkte "Men oj oj oj, vad de är noggranna. Det är ju bara en lunch och en guidad tur, det har vi ju hela tiden?". De ringde oss flera gånger innan och kollade så det var väldigt oväntad när hon dök upp, det var så tidigt också när vi hade börjat med hotellet också. Vi hade bara varit igång några månader så det var väldigt oväntat.

– Det var så mycket med media runt oss under det första året så vi förstod inte så mycket vad som egentligen hände. Vi jobbade bara på och förstod inte riktigt vad som hände runtom i världen.

– Sen var "Frodo" (Elijah Wood, skådespelare från Sagan om ringen-filmerna) också ett otippat besök, det var roligt.

9 Finns kändisar som har ”gått under radarn” som inte allmänheten vet om har bott hos er?

– Ja ja, så är det ju. Det är ju inte alla som vill tala om att de varit här. Vi frågar ju alltid gästerna när de checkar ut om vi får ta en bild och tala om att de varit här.

10 Då kanske du inte kan nämna något av de namnen nu?

– Nej, nej, nej. Men de flesta tycker att det går bra och att vi kan marknadsföra oss litegrann.

11 Vad fick er att starta Treehotel?

– Vi startade för att ta ut en lön. Vi kämpade och kämpade men fick aldrig ta ut någon riktig lön. Då bestämde vi oss för att göra någonting. Målet var att vi skulle kunna ta ut en vanlig lön som skulle vara lika stor varje månad och man kan säga att vi har nått målet. Det var bara att välja mellan att stänga eller försöka göra någonting, så det kom lite ur en kris.

12 Om du ser till hur branschen såg ut när ni började och hur den ser ut idag, vad säger du då?

– Den ökar ju, vi visste ju att det var på gång men antalet gäster ökar ju konstant i hela länet.

13 Har du något tips till andra som har funderingar på att starta upp ett företag eller hotell i glesbygden?

– Man måste tro på sin idé. Vi trodde ju på den hela tiden men det är hårt arbete som gäller. Ta även reda på litegrann om branschen innan, vi hade ju en fantastisk organisation i Swedish Lappland som har koll på mycket om vad som händer i omvärlden.

Britta Jonsson Lindvall

Ålder: 64.

Bor: Harads.

Familj: Man, tre vuxna barn och fyra barnbarn.

Yrke: Hotelldirektör.

Intressen: Film, böcker och resor.

Äter helst: Husmanskost.

Dricker helst: Vatten.

Kör: En liten bil av märket Suzuki.

Ser på tv: Nyheter.

Läser: Romaner, deckare och lite av varje.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om