Efter att ha vandrat i ett fackeltåg från Harads skola, skanderande "Vi vill ha skolan kvar", tog de drygt 100 deltagarna i manifestation plats i Edeborg, samlingslokalen mitt i byn.
Lennart Åström, kyrkoherde i Edefors församling, fick kvällen kraftigaste applåder när han föreslog att invånarna skulle protestera mot kommunledningens förslag på samma sätt som "de galna mödrarna" i Argentina.
"Galna Edeforsborna"
- Vi kan bli "de galna Edeforsborna" och marschera mellan Enter och kommunhuset under tystnad, sade han.
Ett skämtsamt formulerat förslag men det fanns en hel del allvar bakom.
- När jag först kom hit som präst för 20 år sedan fanns det över 2 300 människor i församlingen. På de här 20 åren har antalet minskat med en tredjedel. Skolan är inte bara en angelägenhet för skolbarnen och deras föräldrar. Det är en angelägenhet för alla människor i bygden, slog han fast.
Att skolorna är livsviktiga för landsbygdens överlevnad betonades av samtliga talare:
Ingemar Karlsson, från Edefors S-förening som tagit initiativet till manifestationen, Janne Öhrvall, från Edeforsbygdens ekonomiska förening, och Marie Enbom Sundqvist, från Skolgruppen i Harads, Svartlå och Bredåker. Enligt Ingemar Karlsson var avsikten med manifestationen att för de inbjudna S- och V-politikerna presentera sakliga argument mot förslaget att stänga högstadieskolan i Harads och skolan i Bredåker.
Inga dumskallar
- Vi vill inte göra partipolitik av det här utan ge vår bild av vilka konsekvenser det här får för bygden och visa att förslaget bygger på felaktiga grunder, sade Ingemar Karlsson.
- Bara för att vi bor på landsbygden är vi inga dumskallar. Vi kan räkna och i nedläggningsförslagen finns flera stora räknefel. Men man försöker forcera igenom besluten så snabbt som möjligt. Det mest skrämmande är att ingen har tittat på helhetskonsekvenserna, sade Janne Öhrvall.
Men bybornas argument klingade alltså ohörda.
Ingen i av de styrande politikerna i Boden som bjudits in hade hörsammat inbjudan