Britta Jonsson-Lindvall: "Det tog oss med storm"

Idén om att skapa hotellrum av trädkojor blev en succé. I podden Snacka om affärer blickar Britta Jonsson-Lindvall tillbaka på resan med Treehotel, på krisartade dubbelbokningar, kändismöten och tv-inslag på CNN. Dessutom bjuder hon på ett tips från Kate Moss – en av hotellets många återkommande gäster.

Harads 3 december 2020 08:54

Treehotel i Harads har lockat besökare från hela världen och vunnit en rad priser. I början gick det fort, så pass att grundarna Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall knappt ens själva hängde med.

– När det blev så känt kunde vi inte rå på det, när all press kom. Då var det igång, utan som helst några förberedelser. Det tog oss med storm. Vi kämpade på och jobbade dag för dag, timme för timme. Vi förstod nog inte de första åren, hur stort det var. Som entreprenör jobbar du på, du står inte med händerna i kors och klappar dig för bröstet, berättar Britta Jonsson Lindvall i det senaste avsnittet av podden Snacka om affärer.

När började ni förstå hur stort det var?

– Vi fick en liten hint, men den tappade vi bort ganska fort. Det var när vi var på CNN-nyheter i USA. Första nyheten var oljeutsläppen i mexikanska golfen, andra inslaget var Kent Lindvall Treehotel i fyra minuter, och tredje inslaget var Obama. Då fick vi en liten hint och tänkte, men vad är det som händer?! Men det glömde vi ganska fort och jobbade på något år innan vi förstod att det var på riktigt.

Britta Jonsson-Lindvall är uppvuxen i en företagarfamilj i Bodträskfors utanför Harads, och hennes engagemang för landsbygden har alltid funnits där. Hon har nu gått i pension, eller åtminstone lämnat det operativa arbetet på Treehotel, men känner stolthet när hon ser tillbaka på det hon och hennes man skapat.

– Det är klart att jag känner mig stolt. Mest kanske för att tanken från början var att eftersom vi hade jobbat med utvecklingsprojekt många år i bygden, ville vi göra något för byn som skulle vara beständigt när inte vi finns kvar. Jag är nog mest stolt över att vi kunnat göra det, och att det är flera familjer som kan leva på vårt företag. Sen att det blev världskänt är en fördel.

 

Avsnittet finns där poddar finns, bland annat här: https://open.spotify.com/episode/07LcWdZziFzYE9FA9evEZe

Snacka om affärer görs av Norrbottens Affärer, i samarbete med Almi Nord. I detta avsnitt delar Nicklas Stenberg, rådgivare på Almi, med sig av sina tre bästa tips för ett lyckat styrelsearbete.

– Tänk på lagsport. Man måste ha anfallare, men även backar och målvakter i ett lag. Sätt ihop en styrelse baserat på olika kunskaper, men också olika personliga egenskaper. Skapa en positiv kultur i styrelsen och ha kul tillsammans för att hitta nya lösningar, tipsar han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa