Bildextra: Se det sjunde rummet på Tree Hotel

Tio meter upp i luften mellan jord och himmel med en uteplats av nät där man kan ligga och titta på stjärnorna. Det sjunde rummet på Treehotel är klart.

Det sjunde rummet är en svit designad norska Snöhetta med belysningen av Ateljé Lyktan.

Det sjunde rummet är en svit designad norska Snöhetta med belysningen av Ateljé Lyktan.

Foto: Pär Bäckström

HARADS2017-01-19 06:32

När Kent och Britta Lindvall startade Treehotel kändes allt rätt. Och det blev ju det. Deras hemby Harads har blivit en världsmetropol som lockar gäster från hela världen.

I går invigdes Det sjunde rummet.

– Det har gått väldigt fort och det är vi glada för. Nu är det beboligt. Vi har haft pressboende för att lyfta fram idén, sa Kent Lindvall.

Bland annat The Financial Times.

– Det är fantastiskt att det är klart. Det är lite grann pricken över i:et; längst upp, högst upp och det mest komfortabla rummet. Vi vågar inte säga vad vi gör härnäst när vi satt ribban där. Vi har tagit beslut allt eftersom. Vi har byggt rum, börjat fylla dem, fått en bra beläggning och sedan har vi vågat ta nästa steg och bygga ett till. Vi har varit försiktiga, men beläggningen är fantastiskt bra, sa Kent Lindvall och berättade att det nya rummet redan blivit uppbokat ett 40-tal nätter innan det ens öppnat.

Jenny Osuldsen, arkitekt från Snöhetta, berättade om projektet och hur rummet har formats.

– Det här är jätteroligt för oss. Grunden är den fantastiska skogen, en tallskog som är mycket vacker. Den har en egen karaktär med träd som står tätt, men likväl är skogen öppen. Vi var väldigt fascinerade av den när vi kom hit. Det här hade aldrig blivit av om det inte var för Kent och Britta. Att ha en sådan fantastisk idé att starta det här och bygga de här arkitektoniska objekten där alla har en egen personlighet.

Snöhetta ville med Det sjunde rummet skapa ett nytt syskon i den redan befintliga hotellfamiljen.

Det är det största och mest spektakulära rummet byggt i en U-form runt ett träd. Det har två sovrum, toalett och dusch. Uteplatsen består av ett nät i mitten runt den stora tallen. Det behövdes två stora kranar att lyfta huset på plats. Det står på tolv ben och väger 30 ton.

– Det var ett rejält lyft, sa Jenny Osuldsen. Det sjunde rummet, Sjunde himlen, det har något magiskt över sig. Vi tyckte det var ett bra namn. Det har varit en otroligt spännande process.

Sidan mot norr med det stora panoramafönstret är en tydlig signal. Där är den bästa platsen att se norrsken.

Inomhus ger en pelletskamin värme och atmosfär. Trappan tar besökaren upp i flera etager med en underbar utsikt över Lule älv där solen den här dagen bjöd på några solstrålar. Och rätt var det var trampade en älg förbi.

På utsidan finns det en liten bagagehiss och på insidan finns framtidens dusch.

– Det är en svensk ny uppfinning, som endast förbrukar fem liter vatten på en dusch på 20 minuter. Den tar in vattnet, cirkulerar, renar och värmer det. Den sparar 90 procent vatten och 80 procent energi, förklarade Kent Lindvall.

När landshövdingen Sven-Erik Österberg vill framhålla något som är riktigt speciellt i Norrbotten för sina gäster då burkar han berätta om Treehotel.

– Ni gör Norrbotten bättre, sa han till Kent och Britta Lindvall.

Och kommunalrådet Inge Andersson är stolt.

– I Bodens kommun är vi väldigt stolta över att vi har Britta och Kent och därmed Treehotel. Av de sju ursprungliga underverken finns det bara Cheopspyramiden kvar. För tio-15 år sedan kom någon på att vi kanske ska hitta sju nya underverk. Men de sju underverken bland hotell och besöksnäringen, de finns i Harads. Nu är de sju.

Han gratulerade till det sjunde underverket – Det sjunde rummet.

Sven-Erik Österberg tycker att Treehotel är en väldigt häftig plats.

– Det här är något som det pratas om. Världspressen har varit här. Treehotel har satt Norrbotten på kartan på ett sätt som är väldigt svårt att uppnå genom traditionellt arbete. Det är svårt att få den uppmärksamheten som det här har haft. Världskändisar har varit här och det sätter en extra krydda.

Han påpekade att det här inte är något som händer av sig självt.

– Grunden är att det finns människor som är kreativa och vill åstadkomma något. Så kommer de på en häftig idé.

Sven-Erik Österberg sa att de flesta rummen är häftiga, men det sjunde tyckte han är riktigt häftigt.

– Det finns inte någon annanstans. Det är jätteroligt. Det här är en viktig sak för Norrbotten. Ni har satt Norrbotten på kartan och ni har en stor del i det i väldigt positiv bemärkelse, sa han till Britta och Kent Lindvall.

Britta blev rörd. Resan med Treehotel började 2003. Men egentligen började Britta och Kent Lindvalls kreativa resa, att skapa något för bygden, flera år tidigare när de jobbade åt Bykraft.

När du står här i dag, vad känner du då?

– Jag blir som stolt när han, landshövdingen, pratar. Man tänker inte på det i vardagen utan då jobbar man på. Men när han säger det så betyder det mycket och man tänker att vi faktiskt har gjort något bra för Norrbotten och Sverige.

Minns du när ni släppte ritningarna på de första rummen?

– Ja, det minns jag. Det blev världens liv utomlands. Vi blev nedringda. Telefonen gick varm och vi hade ju knappt pratat engelska. Folk från utlandet ringde och ville ha bilder. Då hade vi ju inte ens börjat bygga. De ville boka, sa Britta Lindvall.

Tänkte du då att du skulle stå här idag?

– Nej, vi förstod att det skulle bli uppmärksammat, men inte så mycket som det har blivit. Det blev känt tidigt, men det är nu det har satt sig att det är känt. När jag frågar gäster idag från USA och Australien hur de hittade hit till Treehotel så svarar de att det är känt.

Vad trivs du mest med?

– Det är att träffa gästerna på pensionaten och att man kan gå upp hit en stund. När man kommer hit blir man ganska rofylld. Vi har träffat så många gäster och fått så många vänner. En gäst summerade det för en vecka sedan. Hon satt att man kommer hit som en främling och far härifrån som en familjemedlem.

Det säger allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!