Om några veckor startar hjortronsäsongen och efter flera år med guldgula myrar finns givetvis en förväntan bland de som ämnar fylla sina frysboxar.
Men för bärhandlare, som tar hjälp av utländska plockare som betalas med dagsaktuellt pris, är det kris.
Det förklarar Andreas Rehnberg, vd och ägare av företaget Svantes vilt och bär i Harads.
– Det var inga plockare här ifjol, och det kommer inga i år heller, säger Renberg som befarar att han tvingas lägga ner handeln med bär i sitt företag.
En orsak är kriget i Ukraina. En annan är pandemin. Men den mest betydande, menar Andreas Renberg, är det växlingskaos som råder i utlandet.
Svensk valuta i form av kontanter är i princip bannlyst på växlingskontor och i banker i flera europeiska länder.
– Och det är det enda sättet att betala utlänningar. Polen och Thailand har slutat att växla in svenska, norska och danska kontanter. Som jag ser det kommer den här bärhandeln att vara över om vi inte kan betala med kontanter.
Du ser ingen ljusning i det här?
– Nej, det är svårt när det inte finns något betalsätt. Det finns ju till exempel inget Swish.
Risken finns att hela marknaden rasar samman, tror Andreas Renberg.
– Det är kanske bara de stora drakarna som klarar sig. Ifjol var det då ingen som plockade bär. Det fanns ingen ute i skogarna. Det brukar ju krylla av folk.
Susanne Meijer, pressekreterare på Riksbanken, förklarar att problemet är känt och att det förs en dialog med banker och växlingskontor i utlandet.
– Dom upplever sig ha svårt att bli av med svenska kronor. För att riskera att inte själva bli av med pengarna, då tar de inte emot dem, säger Susanne Meijer som tycker att problemet borde kunna lösas.
Varför kan de inte växla här i Sverige?
– För norska och danska kontanter är det tvärstopp just nu, förklarar Susanne Meijer. Det finns även farhågor att de svenska sedlarna ratas på de flesta ställen i utlandet.
För Anders Vestin, en av flera ansvariga på företaget Frostab i Arvidsjaur, är inte växlingssituationen ett problem. Frostab anlitar i princip enbart thailändare i dag, bärplockare som får betalt enligt gängse regler.
Han hade däremot önskat sig fler som sålde utifrån dagspriset, och då gärna svenskar som i dag helt har försvunnit från marknaden.