Arbetskamraten: Jag vill hitta Mikael

Micha Engrund är arbetskamrat med försvunne Mikael Simonsson. Han söker i Notsel ihop med Missing People. "Ingen räknar väl med att ens vänner ska försvinna spårlöst."Jag hoppas att vi kan hitta Mikael i helgen”, säger han.

Micha Enggrunds uppgift blir att söka ihop med ett söklag i Flarkån." Vi kommer även at gå igenom stranden på udden bakom mig".

Micha Enggrunds uppgift blir att söka ihop med ett söklag i Flarkån." Vi kommer även at gå igenom stranden på udden bakom mig".

Foto: Lena Leffler

Harads2020-10-10 14:38

Micha och Mikael är båda uppväxta i byn Harads.

– Alla känner varandra när man kommer från samma ställe. Vi har träffats sporadiskt på stan men fick bättre kontakt för några år sedan när vi fick samma arbetsgivare LN Industrimontage i Boden. Mikael jobbar mest uppe på värmeverket medan jag håller till i verkstaden.

Arbetskamratens försvinnande blev känt i samband med polisanmälan.

 – Det kändes förjäkligt, hur kan en person bara försvinna så där.  För mig kändes det väldigt olustigt. Jag tror inte att Mikael har försvunnit frivilligt för så skulle han aldrig göra mot sina söner eller familj, säger Micha Engrund.

Han sökte först själv dagen efter han fick vetskap. Från gullträskvägen ner till Boden via Sandträsk.

– Jag är medlem och har deltagit i nästan alla sök men har även letat mycket på egen hand efter Mikael. Jag vill verkligen hitta honom och hoppades finna något spår men har inte funnit ett enda.

På lördagens sök utgår alla grupper från sommarstugan i Notsel där Mikael Simonssons senast var synlig.

– Jag får alltid en tung känsla av sorg när jag kommer hit till stugan.  Den känslan följer med mig hela tiden jag är här, säger Micha Engrund.

Hans tilldelade sökområde tillsammans med sin grupp är i närheten av Flarkån som rinner förbi stugan. De ska leta vid strandkanten men även gå ned i vattnet.  Micha Engrund har på sig vadarkläder.

– Mikael kan ha fallit i vattnet och tagit sig upp på andra sidan ån där terrängen är väldigt svår. Men allting man säjer eller tror är ju bara spekulationer när ingen har fakta vad som hänt. Vi har koncentrerat merparten av söken på stugsidan och bara två dagar på andra sidan ån.

Han beskriver det aktuella området som en "helvetes terräng att leta i".

 – Två meter in möts man av en tät grön "vägg". Samtidigt är det ett väldigt stort område som jag hade önskat att man sökt tidigare och mer i, säger Micha Engrund.

Frågan är också hur han själv reagerar om det görs ett fynd i helgen. 

– Att söka efter en människokropp är väldigt påfrestande. Jag försöker koppla bort att jag letar efter min vän och arbetskollega. Att göra ett fynd är en stark upplevelse som inte alla klarar av rent psykiskt, säger Micha Engrund.

Själv vill han gärna få ett avslut, för Mikaels familj och hans pojkars skull.

– Det känns tungt för alla att ha den här ovissheten hängande över axlarna. Speciellt för familjen. Är vi fler, som nu i helgen, är det större chans att vi kanske hittar honom.

Vid 17-tiden planerar sökgruppen att avrunda lördagens sök. Söket fortsätter under söndagen om man inte nått något resultat. Även om Missing People avslutat sin insats i Mikaelfallet så ger inte hans arbetskamrat upp.

– Det går att fara dit och leta privat. Jag kommer att fortsätta leta men kanske inte så tätt som jag gjort tidigare, säger Micha Engrund.

Micha Enggrund är arbetskamrat med den försvunna Mikael Simonsson. " Det kändes overkligt när jag fick höra om hans försvinnande."
Micha Enggrund är arbetskamrat med den försvunna Mikael Simonsson. " Det kändes overkligt när jag fick höra om hans försvinnande."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!