107 timmar i skolbuss - varje läsår

Elever i Harads riskerar att bussas till Boden ett par dagar i veckan och det har väckt starka reaktioner i bygden.- Hur ska elever orka sitta 107 timmar i buss varje läsår? Det höjer inte motivationen, säger Beatrice Isaksson, 16.

Mikael Midbjer (t h), förälder från Harads, överlämnade en protestlista till kommunalrådet Olle Lindström. Protesterna gäller förslaget att elever från Harads ska bussas till Boden.

Mikael Midbjer (t h), förälder från Harads, överlämnade en protestlista till kommunalrådet Olle Lindström. Protesterna gäller förslaget att elever från Harads ska bussas till Boden.

Foto: leif hammarström

HARADS2008-12-02 06:00
Hon och fyra kompisar - Jesscia Bergman, Linnea Sundberg, Sofia Lundh och Tilda Henriksson - har skrivit ett öppet brev till Bodens politiker i frågan och även haft det som insändare i tidningarna.
På måndagen uppvaktades det moderata kommunalrådet Olle Lindström och de övriga i alliansen av föräldrar som överlämnade en protestlista.
"Ni glömde oss"
I brevet till politikerna skriver tjejerna bland annat:
"Ni pratar som att vi inte finns. Ni pratar runt omkring oss, inte till oss. Ni tror att motståndet kommer att komma från personal och föräldrar. Men ni glömde bort motståndet från oss: Ungdomarna".
- Vi har en bra skola - varför inte utnyttja den, säger Linnea Sundberg, 16.
- Ingen skola har vår samhörighet. Det finns en trygghet och alla bryr sig, säger Tilda Henriksson, 15.
- Man satsar på vägar och byggnader, men inte på skolan. Det är fel, säger Beatrice Isaksson.
Bun ser pedagogiska vinster med bussningen av eleverna. Men haradstjejerna håller inte med. I brevet skriver det:
"Bästa lärarna"
"Hur kan ni säga att lärarna inte har den kompetens som behövs när ni inte varit på en enda lektion? Vi har haft flera hundra lektioner med dem.
Lärarna i Harads är bland de bästa som finns".
- Vem säger att betygen blir bättre när man kommer till stan? Man måste också se till elevernas helhet, säger Beatrice Isaksson.
Tjejerna tittar också i ett längre perspektiv: framtiden för skolan och bygdens överlevnad.
- Vi vill göra vår röst hörd. Vi bryr oss och tänker på bygden, säger Linnea Sundberg.
Ett 80-tal elever berörs
Hela bygden har engagerat sig i ärendet och den protestlista som överlämnades på plan 4 i stadshuset innehöll 963 namnunderskrifter.
- Det har varit ett fantastiskt gensvar, säger Kjell Olsson, förälder.
Tanken är att eleverna i klass 6-9 ska börja bussas från höstterminen 2009 och det är ett 80-tal som drabbas.
- Blir förslaget verkliget är det stor risk att elever från Bredåker väljer Boden i stället för Harads. Då minskar underlaget i vår skola och det kan få svåra konsekvenser.
- Bussning innebär också att det blir mindre tid för eleverna att läsa läxorna. Vi tror heller inte att det ger några pedagogiska vinster, säger Kjell Olsson.
Kommunledningen har ansvaret
Han ser det som oerhört viktigt att bygden får ha skolan kvar likväl som en bensinstation, vårdcentral och livsmedelsaffär.
- Frågan är också så viktig att beslutet måste tas av fullmäktige, inte av bun. Fullmäktige får inte bli överkört. Det är kommunledningen som har ansvaret, säger Olsson.
Pepparkakor - hjälper det?
Olle Lindström:
- Vi tackar för engagemanget och tar protesterna till oss. Sedan får vi se vad som kan göras.
Haradsföräldrarna inledde med att bjuda på glögg och pepparkakor. Lindström och kompani lät sig väl smaka, men om det hade någon effekt återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om