Britta Jonsson Lindvall, Harads, är involverad i projektet.
– Det här är ett projekt att jobba tillsammans och utveckla turistnäringen efter Luleå älvdal. High-end är personer som är ute efter lite mer och exklusivare. Det är de gäster vi har på Treehotel och som man kommer att ha på Arctic Bath också, säger hon.
Treehotel är ett internationellt känt hotell och lockar människor från hela världen. Hotellet är kanske det starkaste varumärket, som attraherar turister till Harads och Luleå älvdal. Actic Bath är redan världskänt och flera mindre anläggningar har redan etablerat sig på den internationella marknaden.
Projektet består av olika delar; profilering av världens mest hållbara high-end destination, utveckla ett hållbart och klimatsmart Harads som tar tillvara vattenkraft och lokalproducerad fjärrvärme för att kompensera för gästernas resande, utveckla mat- och måltidsupplevelser samt kulturturism för målgruppen, integration, designa en klimatsmart by där byborna också är engagerade och där Harads är viktig del av utvecklingen tillsammans med flera mindre entreprenörer.
Kommunen avser att genomföra projektet med olika samarbetspartners som Bodens turism, Treehotel, Arctic Bath, Storklinten, Hide & See, Pure Lapland, Svantes vilt & bär och Edefors ekonomiska föreningar. Britta Jonsson Lindvall utesluter inte att de kan blir fler inblandade. En del av projektet är att utveckla metoder kring samverkan.
– Kommunen kommer bli huvudman för projektet om det genomförs, säger hon.
Tillväxten inom besöksnäringen var cirka tre procent inom regionen och tio procent i Bodens kommun under 2017. Ett syfte med projektet är att öka företagens omsättning.
Britta Jonsson Lindvall berättar att det var hon och Rikard Mattsson som kom att prata om projektet. Han var då ordförande i Bodens turism där hon har själv suttit med i styrelsen.
– Vi hade länge pratat om hur Harads kan utvecklas till en ganska stor mikro-destination efter Luleälven. Vi kan samarbeta längs älven både med Jokkmokk, Luleå och Brändön. Det kan bli som en node när det gäller high-endgäster, de som kan betala lite mer för sina turistresor.
Hon påpekar att det redan pågår ett samarbete mellan flera små mikroanläggningar som Loggert Lodge.
– Samarbeten pågår med flera turistentrprenörer längs Lule älv och Råne Älvdal.
Inom ramen för projektet är tanken att stärka samverkan mellan turoperatörer, som säljer destinationen och lokala entreprenörer. Man planerar att genomföra workshops, seminarier, föreläsningar, olika träffar, utbildningar och visningsresor för high-end turoperatörer och världspress.
– Men vi får se om det blir av, säger Britta Jonsson Lindvall och berättar att staten har avsatt elva miljoner till just det här projektstödet, men att Jordbruksverket har fått in ansökningar från olika aktörer i landet på sammanlagt 41 miljoner kronor.
– Så det är väldigt osäkert om vi får några pengar. Några projekt kommer därför bli utvalda i hela Sverige med spridning. Vi får inget besked förrän till hösten.