Här råder inte längre några deadlines

18 april 2019 08:40

Det sägs att uttröttade småbarnsföräldrar kan sova sig igenom ett utomjordiskt flyganfall, men vaknar i samma sekund deras telning snörvlar till i sömnen. Lite så tror jag även att det är med nyhetschefer.

Jag har alltid varit en klippa på att "tvångssomna" och skulle kunna utmana vilken SAS-tränad militär som helst i konsten att slumra på kommando. En gång sov jag mig igenom förmiddagsrusningen i transithallen på Malaysias största internationella flygplats – sex timmar utan avbrott på ett hårt golv med en väska som huvudkudde.

Men när telefonen ringer mitt i natten – då studsar jag upp i givakt som en setter med ripvittring.

Nyhetschefer har allt som oftast jour dygnet runt och det betyder att närsomhelst kan den där telefonen ringa. Någon som jobbar natt på redaktionen behöver ett beslut, ett gott råd eller vill kanske bara tala om att något stort är i görningen.

Norrbottens media bevakar en fjärdedel av Sveriges yta och här finns mycket som kan hända på dygnets alla timmar. Och självklart vill vi vara först med att berätta för våra läsare om det som skett, och gärna ta med er ut till platsen via våra bilder och texter. Våra reportrar blir heller aldrig arga när de får det där samtalet från mig mitt i natten, några minuter efter att jag själv blivit väckt. Tvärtom är de ivriga att ge sig ut på fältet, drivna av sin yrkesstolthet.

Förr var vi begränsade till en gång per dygn när det gällde att berätta nyheter för er läsare.

Stunden då alla plåtar monterats i tryckpressen av flinka nattarbetare och maskineriet sakta börjar dunka igång för att sedan nå svindlande hastigheter och spotta ut varma tidningar med doften av svärta är fortfarande närmast helig för många av oss journalister. De som jobbar kväll tar en sista kopp kaffe, snappar åt sig ett exemplar att varva ner med hemma och nickar hej då till distributörerna som just anlänt till sitt arbetspass. Och på det en förväntan inför morgonens reaktioner vid frukostborden på de nyheter man lyckats gräva fram under dagen.

Men samtidigt pågår en parallell verklighet på webben.

Här råder inga deadlines. Här finns inga begränsningar. Det går att göra allt hur snabbt och hur mycket som helst. Vi kan berätta nyheter för våra läsare dygnet runt – ibland så snabbt som samtidigt som de sker.

Om du är som jag – att du vill veta direkt när något stort händer i Norrbotten – då rekommenderar jag starkt att du laddar ner vår app. Då meddelar vi dig via en avisering om det är något du behöver veta. Närsomhelst.

Du kan sitta med pimpelspöet i fjällsolen och behöver inte riskera att missa något alls.

Trevlig påsk!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ida Folkesson Nyhetschef