Det är tredje året som ABF driver odlingsprojektet. Syftet är att öka intresset och kunskapen om odling av grönsaker.
ABF vill också möjliggöra för invånare som saknar egen mark att odla. Förutom att bidra till integration av nysvenskar är projektet en tillgång inom grön omsorg.
Det bidrar till att öka den lokal produktionen av mat och målet är att anlägga en tätortsnära odling med odlingslotter, som kan komma att bli kommersiella i framtiden. För syftet med projektet är även att odla på ett affärsmässigt sätt
– 2017 började vi i en väldigt liten skala och 2018 växlade vi upp. I år har vi fått projektpengar för i år och nästa år, säger Thomas Mariedahl, verksamhetsledare på ABF Norr Boden
De arrenderar marken av Sture Nordmark, NordMark AB. Ytan de förfogar över är omkring tre hektar, men de mäktar inte med att odla hela ytan. Totalt har de odlat upp två tredjedelar bedömer Mariedahl. Det var han och Nordmark som tog ett gemensamt initiativet till projektet från allra första början. Det finansieras med medel från länsstyrelsen i Norrbotten.
Förutom potatis och andra svenska grödor har de experimentodlingar med afrikanska grödor.
Hur fungerar de här?– De växer så det knakar, svarar Thomas Mariedahl.
I projektet deltar nysvenskar och svenskar i olika konstellationer.
– Det tycker vi också är värdefullt. Vi tänker inte på om man är asylsökande, har fått uppehållstillstånd eller är född i Sverige, utan vi ser en gemenskap. Det är fantastiskt att se människor förenas över en hacka eller en spade.
De tänker försöka sälja grödorna de odlar på något sätt.
– Det finns en tanke att se om det går att få någon kommersiell grund. Kanske inte i stor skala, men kanske att någon skulle kunna livnära sig på odling. Vi har funderat på självplock. Varför skulle man inte kunna köpa tio eller 20 potatislängder? Om man inte har ork och kraft att själv kupa potatisen så kan någon annan här sköta om det, säger Thomas Mariedahl.
Ett 100-tal personer är involverade i projektet, en del mer och andra mindre.
– Det är en väldigt stor verksamhet. Det pågår aktiviteter här hela tiden och de cirkelledare vi har som är svenskfödda kan också jobba en del med språket, medan andra fokuserar mer på att jobba med sin mark och grödorna.
En dag förra veckan kom hela distriktsstyrelsen från ABF Norr på besök till odlingen i Gammelbyn. Christian Lindgren, styrelseordförande, tycker verksamheten där är helt fantastisk.
– Det här är integrationsarbete när det är som bäst. Det är dessutom många här som får möjlighet att få grönsaker och annat till ett billigt pris. Det här är ett jättebra samarbete med Sture Nordmark och Bodens kommun, som har ställt upp bra. Det här är en oas för dessa människor och det tycker jag är jätteroligt. Vi har bra personal som fixar det mesta, säger Christian Lindgren.
Han tillägger att det här även ger kvinnorna möjligheter att komma ut.
– Det här är som ett kooperativ där man hjälps åt. För tillfället är vi lite unika i landet med detta.
Är det här något ABF skulle kunna göra på andra håll i landet?– När vi hade vår förbundsledning här på studiebesök så informerades den om det här projektet och Thomas (Mariedahl reds. anm.) och Sergut (Belay Worke, projektledare på ABF) åker bland annat ut och berättar om hur de jobbar, säger Christian Lindgren.
ABF Norr är det tredje största distriktet i Sverige och har verksamhet i alla 14 kommuner i länet.
– Det är prioriterat. Folkbildning behövs idag med de mörka krafter som växer. Det är viktigt att vi är på tå.