Rusning: Nya alkohollagen sätter fart

Sedan 1 januari får livsmedelsbutiker och bensinmackar i Finland sälja starköl och alkoläsk. Då ökar försäljningen. "Vi får jobba övertid", säger en lokal bryggare.

Alko. Starköl och alkoläsk kan inte längre bara köpas på Alko.

Alko. Starköl och alkoläsk kan inte längre bara köpas på Alko.

Foto: Herman Öberg

haparanda/torneå2018-01-22 06:00

Det har inte ens skiljt en procentenhet från mellanölet som har sålts i butiker till starköl. Men några få bråkdelar i procentsatsen kan tydligen göra mycket för försäljningen av alkoholhaltiga drycken.

Sedan Finlands nya lag togs i bruk beskrivs försäljningen av alkohol som rena rusningen. I SVT kunde man se att affären Prisma i Torneå har en kraftigt ökad försäljning.

Norrbottens Media besökte under lördagen Citymarket i gallerian vid gränsen. Och trots att det bara är några få steg från Alko kunde de märka av skillnad i försäljning även i den butiken.

Matti Liedes som jobbar i affären ser inte någon större ökning på ölförsäljningen i och för sig, men alkoläsken ökar. Ölförsäljningen kan ha en enkel förklaring: Starköl är billigare att köpa på systembolaget i Haparanda.

Men en som märker av en stor skillnad ändå är Joonas som jobbar på bryggeriet Tornion Panimo.

– Det här har lyft vår produktivitet. Vi får jobba övertid nu, säger han.

Bryggeriet har sedan tidigare mellanöl också. Men nu kommer man kunna koncentrera sig mer på att göra starköl.

– Vi har ju gjort starköl till Alko och mellanöl till butiker. Men nu kommer vi i framtiden säkert fokusera mer på bara starköl.

Pekka Juusola stod och plockade ett par flaskor från hyllorna i affären. Han är positiv till valfriheten med nya lagen. Men han väljer fortfarande att gå på mellanöl.

– Jag kommer nog ändå fortsätta att köpa mellanöl. Det är ju billigare också och om jag verkligen vill ha starköl kan jag ju åka över till Haparanda och köpa det på Systembolaget.

Emelie Lundström är däremot kluven om nya lagen. Å ena sidan gillar hon att hon kan köpa i affären.

– Då kan jag handla cider här för det finns ett helt annat utbud än i Sverige. Men samtidigt skulle jag inte vilja ha den här lagen till Sverige.

Varför inte?

– Det blir ett led till alkohol blir ännu lättare att köpa och som socionom får jag möta baksidan av alkoholen i mitt jobb så jag ser vad det kan leda till.

Tidigare var gränsen i matbutiker 4,7 procent alkohol och från och med i år är den gränsen 5,5 procent. Det här beslutades i finska riksdagen före jul. Samtidigt bestämde man att Alko får förlänga öppettiden med en timme, till 21.00. Alkoholskatten i Finland ökades i samma veva med nästan elva procent på öl och alkoläsk.

Hur mycket dricker vi?

Alkoholkonsumtionen i Sverige är lägre än genomsnittet i Europa. Vi européer dricker mest i världen, drygt 12 liter ren alkohol per vuxen och år. Det är dubbelt så mycket som övriga världen. I Europa har de östra delarna den högsta konsumtionen, 14,5 liter ren alkohol per person och år. I Norden är motsvarande siffra 10,4 liter. "Rekordåret" 2014 drack svenskar 10,5 liter per person.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om