Tornedalens vattenparlament lockade i år drygt 100 deltagare från Sverige och Finland. På plats var myndigheter, beslutsfattare, forskare, fiskare och lokalbefolkning. Den två dagar långa konferensen var samtidigt ett födelsedagsfirande.
– Det är faktiskt så att den nya gränsälvsöverenskommelsen och nya gränsälvskommissionen fyller fem år detta år, säger Britt-Marie Häggberg, ordförande för finsk-svenska gränsälvskommissionen.
Det var många ämnen som diskuterades som vattenkvalité, havsöringen tillstånd, strandnära bebyggelse och fisketurism. Mycket fokus lades på laxdöden.
– Laxdöden har oroat på båda sidor av älven, säger Britt-Marie Häggberg.
De sjuka laxarna har skapt debatt inte minst vid Kalixälven och Torneälven och anledningen till laxdöden är än inte klarlagd. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har konstaterat att laxarna drabbats av svampinfektioner och två fall av UDN, en sjukdom vars ursprung är oklart men kan bero på miljögifter, har hittats i Torneälven. Finska undersökningar visar också att laxarna angripits av vattenmögel, men inte heller här har de underliggande orsakerna kunnat fastslås.
Nya fiskar har fångats in under oktober månad och ska nu analyseras i Finland.
– Vi ser en vattenmögelepidemi hos laxarna och vi ser också sår, som kan ha uppkommit via säl eller nät. Det är en väldigt stor dödlighet. Vi har nu fått tolv laxar för provtagning från Torneälven, infångade under oktober. Vi ser i mikroskop att cellerna dör. Vi hoppas få fler svar nu, säger forskare Perttu Koski.
Han säger liksom fiskare Hasse Hagalid gjorde till NSD för en tid sedan att läget förvärras i kallt vatten, så den värsta tiden för fisken är inte än här.
– Läget är värre än förra året. Det är ett svårt tillstånd.
Fiskare längst Torneälven bland andra Tore Peuravaara larmade nyligen att laxar längst stränderna inte har orkat leka i år och är full med död rom. Perttu Koski konstaterar dock att de sjuka laxar som orkat leka för laxen vidare.
– De får normala yngel.
Han säger att de underliggande orsakerna till fallen av UDN, bakterier, svamp och mögel på fiskarna nu är prioriterade att utreda. Samtidigt ska också fångstsätt där fisk riskerar att skadas utredas.
– Nu ska vi skapa samarbete mellan myndigheterna i Sverige och Finland och med fiskare. Vi behöver hjälp från fiskare. Under vårvintern kommer vi att utbilda forskare, avtala om observationer med fiskare och vi har sökt utökade resurser till arbetet. Vi ska försöka hitta skälen till laxdöden, säger Perttu Koski.