Det finns många projekt runt Torneälven, så väl på den finska som på den svenska sidan. Kari Kivelä är projektledare för att återinföra vandringsfiskar i Kemijoki älv och han stöttar också fisketurismen. Han konstaterar att i takt med att laxen ökar i älvarna ökar också fisketurismen.
– Nu kommer fiskare med fiskespöet, en matkasse i ena handen och en ölkasse i den andra och så sover de i tält, de lämnar inte mycket pengar efter sig. Nu gäller det att bygga så att familjerna kommer med, säger Kari Kivelä.
Ett annat projekt som pågår just nu är projektet "Sommarsiken tillbaka" som syftar till att trygga sikens levnad och vandring i Torneälven. Projektet arbetar för att skapa förutsättningar genom att studera beteenden och lekområden. Projektet slår redan fast att sikens vandring till älven har försenats med en månad under de senaste 30 åren och att medelvikten har blivit lägre. Projektet konstaterar också att förändringar i klimat och miljö påverkar laxen så väl som siken.
Vad gäller miljögifter säger forskare Hannu Kiviranta vid institutet för miljö och hälsa att fisken ger goda hälsoeffekter men att den samtidigt innehåller höga halter miljögifter, inte minst dioxiner och pcb:er och halterna i norra Bottenviken är högre än i södra Östersjön.
– Tyvärr finns en bunt farliga ämnen i fisken. Ämnen som ger cancer, kloracné och påverkar nervsystemet och emaljen.
Han säger att hälsoeffekterna av att äta fisk är viktiga men han rekommenderar att följa livsmedelsverkets rekommendationer för intag av exempelvis lax och strömming.
– I de prover vi tagit på laxen ligger den klart över gränsvärdet i varje prov, så också med större strömming, säger Hannu Kiviranta.