"Det skapar en baksida"

Ytterligare ett land som släpper alkoholen mer fri. Det gör att Peter Bergström från nykteterhetsorganisationen IOGT-NTO blir mer orolig för det svenska monopolet.

Motståndare. Peter Bergström är, ordförande för IOGT-NTO i Norrbotten.

Motståndare. Peter Bergström är, ordförande för IOGT-NTO i Norrbotten.

Foto:

haparanda/torneå2018-01-22 06:00

Peter Bergström är ordförande för IOGT-NTO Norrbotten. Han ser utvecklingen med fler länder som släpper alkoholförsäljningen mer fri. Och det oroar honom.

– Är världen mer tillåtande blir det svårare för oss att hålla en restriktiv alkoholpolitik. Det blir ju så: I en miljö där alla andra gör något annorlunda än oss påverkas ju vi också.

– Hela poängen med en restriktiv alkoholpolitik är ju att minska konsumtionen, men det här är en global fråga hur vi ska hantera droger i världen.

Inte bara i Finland, även för Norrbottningar som bor vid gränsen blir alkohol mer lättillgänglig, så klart.

– Det är klart att det blir enklare att köpa alkohol – och det skapar en baksida. Det blir mer konsumtion som leder till en baksida. Jag tror inte att det är en långsiktig lösning att göra det mer tillgängligt för det blir ofta långsiktiga problem av baksidorna med alkoholen, säger Peter Bergström.

Enligt Systembolaget visar forskning att konsumtionen skulle vara drygt 30 procent högre om starköl, vin och sprit såldes i livsmedelsaffärer i Sverige. Men det svenska monopolet är ganska unikt eftersom de flesta länder säljer alkohol i alla butiker. I Danmark har man övergett monopolet. I Sverige, Island och Norge överlever monopolet än så länge. Och i Finland har man kvar Alko, trots att man höjer alkoholhalten på dryckerna som får säljas i livsmedelsbutiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om