På Per Pesulas gård bor 60 mjölkkor och totalt 120 djur. Sedan år 2003 är han ekobonde och djuren går på lösdrift med automatisk robotmjölkning. Korna väljer själva det är dags för mjölkning och för kraftfoder.
– Lösdrift är det bästa för djuren, de får gå lösa året om. Ett tecken på att de har det bra tycker jag är när jag kommer in om natten och 120 djur ligger och sover och det hörs inte ett ljud, säger Per Pesula.
Som ekobonde måste han ha djuren ute fyra månader per år, medan två månader gäller för traditionellt lantbruk.
– Det innebar ingen förändring för oss, vi har mycket marker och har alltid haft våra kor ute.
När NSD besöker gården har en nyfödd kalv just sett dagens ljus.
– Det är alltid roligt att se ett nytt liv och korna blir alltid nyfikna när det kommer en ny kalv. Det här är en flicka så hon blir mjölkko när hon blir stor.
Självförsörjning
Per Pesula säger att kretsloppstanken och utveckling är en ständig drivkraft för honom och nu har han startat en olje- och pelletsfabrik på gården. Förra året testade han och i år kör han på riktigt.
– Jag odlar rybs som jag sedan pressar till olja som sedan används som matolja och eldningsolja och så framställer jag pellets, proteinfoder, till djuren av det som inte blir till olja, säger Per Pesula.
Rybsen ger små korn som han pressar till olja och pellets. Oljan använder han till en spannmålstork som förra året drevs med diesel, men som i år ska drivas med egen rybsolja.
– Det blir kul att driva torken med egen olja. Det är roligt att utveckla istället för att stå och stampa. Man måste testa i livet och det är häftigt att det går, jag är förundrad.
Eget bränsle
Förra året var ett provår, i år har han utökat odlingen till 25 hektar. Han hoppas få ut omkring 6 kubik olja och mer pellets än förra året.
– Proteinfodret är det dyraste jag köper in och nu blir jag självförsörjande på det och bara med de här tunnorna olja som jag nu har, sparar jag omkring 25 000 kronor. Lönsamheten för mjölk är under all kritik, det är jätteroligt att vara bonde, men man lever inte på glädje. Här i Kukkola var vi åtminstone 13 bönder år 1992, nu är vi två, det måste gå att få ekonomi i det vi gör.
Miljövänligt
Många marker i Tornedalen håller på att växa igen och där älven tidigare har kunnat skådas, syns numer sly.
– Vi måste göra någonting för att hålla landskapet öppet, att odla rybs är ett sätt tänker jag.
Nu hoppas Per Pesula på att en traktor som kan drivas med rybsolja ska tas fram.
– Då slipper vi farliga utsläpp, säger Per Pesula.