Vägarbeten längs 99:an pågår för fullt

De två sträckor där vägarbetena pågår uppgår till drygt 30 kilometer sammantaget. Trafikverket hoppas på förståelse från trafikanternas sida.

VÄGARBETE. Två större vägarbeten pågår längs väg 99 under sommaren.

VÄGARBETE. Två större vägarbeten pågår längs väg 99 under sommaren.

Foto: Åsa Junkka

HAPARANDA/ÖVERTORNEÅ2015-07-15 08:42

– Det är olyckligt att arbetena sammanfaller med semestrarna. Vi försöker hålla tiden så kort som möjligt, säger projektledaren Ronald Andersson.

Enligt honom är de sträckor som byggs om i så dåligt skick att det inte räcker att bara laga vägytan, utan den måste rivas upp. Arbetet på den ena sträckan, från Karungi till kommungränsen mellan Haparanda och Övertorneå, väntas bli klart inom två veckor. Där har bland annat trumbyten och schaktningsarbeten redan genomförts, och beläggningsarbetet är igång. Hastighetsbegränsningen är satt till 50 kilometer i timmen där arbete pågår.

Den andra sträckan, där schaktningsarbete och dikning pågår just nu, är mellan Korva och Juoksengi. Det arbetet påbörjades senare, och väntas bli färdigt i mitten av september. Ronald Andersson känner inte till om något särskilt klagomålsärende avseende vägarbetena har kommit in, men säger till NSD att han förstår om trafikanter har synpunkter. Vid sträckorna där vägarbeten pågår finns skyltar, som brukligt. Däremot finns inga informationsskyltar vid infarterna till väg 99, i exempelvis Haparanda, vilket möjligtivs kunnat få trafikanter att åka på den finska sidan istället.

– När det gäller kommunikationen kan vi säkert förbättra oss. Vid långa projekt sätter vi ofta upp stora byggskyltar, men ibland är vi mer återhållsamma. Vi funderar mycket kring vad trafikanter hinner se, säger Ronald Andersson.

Enligt honom har Trafikverkets projektledare regelbundna träffar med verkets kommunikatörer där informationsfrågor diskuteras. Verkets användning av sociala medier och webbtjänster för att nå ut till fler, och på ett annat sätt, diskuteras bland annat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!