Högre lön ska locka fler till vårdyrket

Skolungdomar som väljer vårdyrket som sommarjobb premieras i Haparanda.De får fem kronor mer per timme i lön, än övriga yrkeskårer.Ett koncept som Övertorneå kommun testat och övergett.- Ska man jobba inom vården måste det finnas ett intresse, säger Carina Ylipuranen, vid Övertorneå kommun.

Mia Koivisto och Anna-Stina Sulila tycker att alla ska ta chansen att sommarjobba inom  vården.  "Det är ett vitkigt yrke och bra att alla får en bild av det", säger Sulila. FOTO: linda danhall

Mia Koivisto och Anna-Stina Sulila tycker att alla ska ta chansen att sommarjobba inom vården. "Det är ett vitkigt yrke och bra att alla får en bild av det", säger Sulila. FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

HAPARANDA/ÖVERTORNEÅ2009-03-06 06:00
Vårdyrket är ett framtidsyrke i Haparanda och Övertorneå. Men intresset har länge varit svalt bland skolungdomar i trakten. Därför har Haparanda kommun valt att premiera elever som väljer vårdutbildningen på gymnaiseskolan. Elever på utbildningen får ta körkort till en billigare kostnad och har möjlighet till flera praktikperioder på andra orter och i andra länder.
Men det stannar inte där.
Haparanda kommun ger också fem kronor mer i lön, till skolelever som väljer att sommarjobba inom vården.
- Det tycker jag är jättebra, säger Mia Koivisto.
Viktig yrkeskår
Hon och Anna-Stina Sulila går omvårdnadsprogrammet och de säger att yrket är viktigt.
Haparanda kommuns satsning innebär att sommarjobbare får 50 kronor i lön per timme. Men de elever som jobbar inom vården får 55 kronor.
- Att ge högre lön inom vården är helt rätt. Det är ett värdefullt jobb och alla kan behöva vård någongång, säger Anna-Stina Sulila.
Under några år höjde också Övertorneå kommun lönen för sommarjobbare inom vården. Men det blev ingen lyckad satsning.
- Elever valde vården för pengarna. Det blev inte bra, ska man jobba med gamla måste man vilja vara där. Ska man jobba inom vården, måste det finnas ett intresse, säger Carina Ylipuranen, vid Övertorneå kommun.
Företag i stället för vård
I stället har Övertorneå gått över till att ge bidrag till privata företag som tar emot sommarjobbare.
- Företagen får 3 000 kronor för en period på tre veckor. Det är många företag som tar emot sommarjobbare.
I Övertorneå får elever i årskurs åtta, nio och första och andra året på gymnasiet kommunalt sommarjobb. Elever i årskurs åtta få 35 kronor i timmen som lön och sedan stiger lönen för att andra året på gymnasiet vara 50 kronor i timmen.
I Haparanda får 144 elever från gymnasieskolans årskurs ett och två, kommunalt sommarjobb. 20 av dessa platser är inom vården.
Haparanda kommuns Nina Havbring säger att satsningen i Haparanda gör att fler söker sommarjobb inom vården.
- Det är en bra chans att prova.Vi vill inspirera ungdomar att välja vård- och omsorg.
I år har omvårdnadsprogrammet i Haparanda tolv elever i årskurs ett och sju elever i årskurs två. Inför hösten 2009 har 15 elever sökt omvårdnadsprogrammet i första hand och nio elever har sökt i andra hand.
Koivisto och Sulila kommer själva att sommarjobba i Stockholm. Där får sommarjobbarna drygt 100 kronor per timme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!