De har själva skickat in ett tiotal prover från lax av alla storlekar till ett företag för analys. De säger att resultaten pekar mot att fisken inte alls är farlig.
– Analysen visade att de ligger långt under gränsvärdena. Det var inte en enda fisk som låg i närheten av gå över värdet, säger Mats Innala, yrkesfiskare.
Vill ändra rekommendationerna
Fiskarna håller just nu på att sammanställa all data ordentligt för att kunna ta det vidare till högre instans. Förhoppningen är att det här är första steget för att häva, de enligt yrkesfiskarna, felaktiga regler och rekommendationerna som gäller för fisk i Östersjön.
– Vi måste gå vidare med det här, få förbuden hävda och komma igång med försäljningen igen. Det har blivit våldsamt problematiskt för oss fiskare. Dessutom måste vi få ut att det här faktiskt är bra fisk, eller framför allt ren och säker fisk, säger Mats Innala.
Avråder fortfarande
Lismedelsverket säger att de är glada över att man undersöker halterna och är ivriga att få ta del av resultaten. Men säger också att rapporten inte kommer att förändra någonting.
– För Sverige spelar det ingen roll, vi har redan ett undantag från gränsvärdena så vi kommer inte göra någonting i den frågan. När det gäller kostråden kommer inte de heller att förändras. De har vi haft ända sen åttiotalet. Gränsvärdena är väldigt högt satta så även om det skulle visa sig att laxen ligger väldigt lågt så är det fortfarande farligt att äta mycket fisk från Östersjön. Det är den ackumulerade effekten som räknas, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.
Varför tror du deras siffror är så annorlunda mot era?
– Det är väldigt svårt att svara på. Men man ska komma ihåg att i våra mätningar, som är gjorda enligt förordningen, så behöver man mellan fem och tio laxar för att få fram ett prov. För att få något statistiskt säkerställt material behövs det väldigt många prover och dessutom över lång tid. Man kan se att värdena faktiskt har gått neråt under en lång period, men det skiljer väldigt lite från år till år, säger Emma Halldin Ankarberg.