Yrkesfiskarnas egen analys – frisk fisk

Den minskade försäljningen och skärpta fiskeregler som följt dioxinmätningarna i Östersjön har slagit hårt mot fiskeindustrin i Norrbotten. Efter att Uppdrag granskning sände sitt program om laxfisket har försäljningen sjunkit drastiskt. Yrkesfiskarna har därför tagit saken i egna händer för att bevisa att deras fisk inte är giftig.

Yrkesfiskarnas egna analys säger att de ligger långt under gränsvärdena, men livsmedelsverket säger att det inte spelar någon roll. Fisken är ändå inte nyttig i större mängd.

Yrkesfiskarnas egna analys säger att de ligger långt under gränsvärdena, men livsmedelsverket säger att det inte spelar någon roll. Fisken är ändå inte nyttig i större mängd.

Foto: Pär Bäckström

Haparanda2013-08-07 05:00

De har själva skickat in ett tiotal prover från lax av alla storlekar till ett företag för analys. De säger att resultaten pekar mot att fisken inte alls är farlig.

– Analysen visade att de ligger långt under gränsvärdena. Det var inte en enda fisk som låg i närheten av gå över värdet, säger Mats Innala, yrkesfiskare.

Vill ändra rekommendationerna

Fiskarna håller just nu på att sammanställa all data ordentligt för att kunna ta det vidare till högre instans. Förhoppningen är att det här är första steget för att häva, de enligt yrkesfiskarna, felaktiga regler och rekommendationerna som gäller för fisk i Östersjön.

– Vi måste gå vidare med det här, få förbuden hävda och komma igång med försäljningen igen. Det har blivit våldsamt problematiskt för oss fiskare. Dessutom måste vi få ut att det här faktiskt är bra fisk, eller framför allt ren och säker fisk, säger Mats Innala.

Avråder fortfarande

Lismedelsverket säger att de är glada över att man undersöker halterna och är ivriga att få ta del av resultaten. Men säger också att rapporten inte kommer att förändra någonting.

– För Sverige spelar det ingen roll, vi har redan ett undantag från gränsvärdena så vi kommer inte göra någonting i den frågan. När det gäller kostråden kommer inte de heller att förändras. De har vi haft ända sen åttiotalet. Gränsvärdena är väldigt högt satta så även om det skulle visa sig att laxen ligger väldigt lågt så är det fortfarande farligt att äta mycket fisk från Östersjön. Det är den ackumulerade effekten som räknas, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket.

Varför tror du deras siffror är så annorlunda mot era?

– Det är väldigt svårt att svara på. Men man ska komma ihåg att i våra mätningar, som är gjorda enligt förordningen, så behöver man mellan fem och tio laxar för att få fram ett prov. För att få något statistiskt säkerställt material behövs det väldigt många prover och dessutom över lång tid. Man kan se att värdena faktiskt har gått neråt under en lång period, men det skiljer väldigt lite från år till år, säger Emma Halldin Ankarberg.

Dioxiner (Polyklorerade dibensodioxiner) PCB (Polyklorerade bifenyler) Yrkesfiskarnas analys

En grupp med 210 olika föreningar varav tio föreningar är mycket giftiga. Till exempel är ämnet TCDD ett av de starkaste gifterna man känner till.

Lagras i kroppsfett.

Bildas som biprodukt vid många kemiska processer. Bland annat vid förbränning av plast. Det finns ingen avsiktlig framställning av dioxiner.

Användes av USA under Vietnamkriget för att få bort lövverket där man misstänkte att Vietcong gömde sig, då under namnet ”Agent Orange”. Efter kriget har väldigt många soldater på båda sidorna som blivit utsatta för agent orange blivit sjuka i olika sorters cancer.

Lagras precis som dioxiner i kroppsfett.

Har använts som isolator i kondensatorer och transformatorer.

Cancerframkallande och kan ge leverskador.

All användning av PCB förbjöds i Sverige 1978.

Drabbar i hög grad avkomma och forskning har visat att det kan ge upphov till försämrat korttidsminne hos spädbarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om