Förra veckan beslutade regeringen om ändringar i inreseförbuden till Sverige. Ändringarna innebär att utländska medborgare ska kunna visa upp ett negativt testsvar för pågående covid-19-infektion vid ankomst till Sverige.
Testkravet gäller generellt personer över 12 år, men det finns också undantag. I samband med detta krävs det inte längre att covidbevis visas vid inresa.
För arbetspendlare och studenter i gränsområdet inom EU/EES gäller lite annat. Dessa kan utöver att visa upp ett covidtest, som utförts en vecka innan ankomst till Sverige, också visa upp vaccinationsintyg.
Ändringarna trädde i kraft 28 december och på tisdagsmorgonen har man redan märkt av dessa i Haparanda.
– Vi har haft problem med att få över lite personal i dag och vi håller på att skicka mejl till varandra här, säger Sven Tornberg (C), kommunalråd i Haparanda.
Kommunalrådet har förra veckan skrivit ett brev till statsminister Magdalena Andersson (S) om att han vill se ett undantag från gränsrestriktionerna för Tornedalskommuner.
– Ett undantag, precis som man har i Finland med gränssamfund, borde man fatta beslut om, säger han och fortsätter:
– Kan man visa upp att man bor här och är vaccinerad så är det ju inga problem.
Han anser att just ”stänga gränsen” inte hjälper när det kommer till att få ner smittspridningen.
– Inte stannar ett virus vid gränsen, oavsett vilken medborgare man än är. Man ska ju följa ländernas restriktioner, men att stänga gränser för det här det har man prövat tidigare, det har inte hjälpt. Det har spridits runt världen i alla fall.
Tomas Mörtberg (C) är kommunalråd i Övertorneå och säger på tisdagsmorgonen att han inte hört några problem kring gränspassagen i kommunen, men menar samtidigt att han också ser fördelar med ett slags undantag för gränsboende.
– Det hade varit bättre, som Sven också skrev, att om det hade varit samma som Finland hade då var det inga problem för oss som bodde här vid gränsen. Då kunde vi vara som vanligt, och sedan att du håller avstånd.
Mörtberg menar det är många som passerar gränsen dagligen och att ett undantag hade underlättat vardagen för boende i området.
– Jag gjorde ju den här jämförelsen i fjol, att om du bor på Bergnässidan av Bergnäsbron och jobbar på andra sidan. Från den ena dagen till den andra ”nej, du får inte passera”. Det är samma sak för oss.