E4:an delar Haparanda i två delar. På ena sidan finns Ikano-området med olika butiker samlade. Stora namn på fasaden talar om vilka butiker som finns i byggnaden. Bredvid Ikano-huset finns Ikea. På en hög pelare syns Ikeas klassiska skylt i svenska flaggans färger.
En bit in i stadskärnan, på andra sidan av E4:an, ser det annorlunda ut. Längs Storgatan finns butiker, men att de existerar är svårt att se för den som passerar på europavägen.
– Jag skulle önska att det fanns skyltar om att vi finns, säger Pernilla Thiger som driver blomsterbutiken Norrblomster på Storgatan.
– Jag kan tycka är att man får bestämma sig på något sätt om den här delen av stan ska finnas kvar eller inte.
Ska stan finnas kvar som centrum måste någonting göras, säger hon, och menar bland annat att skyltningen är under all kritik.
– Jag som inte är härifrån var i Haparanda för första gången för knappt två år sedan. Man vet ju inte var man ska köra någonstans.
– Mina föräldrar var här i somras och hälsade på. De får snurra runt och ”det står inte att det finns affärer någonstans, det finns ingen skylt, det står inte till centrum”. Det blev så påtagligt.
Butiksägaren berättar att hon i somras haft kunder från Torneå och Övertorneå som kommit in i hennes affär och varit förvånade över att det funnits butiker i den delen av stan.
– Det är kunder som säger ”vi åker till Ikea en gång i halvåret, inte visste jag att det fanns en så trevlig butik här”.
Hon tror att det är lätt att bli hemmablind.
– Men för oss som inte är härifrån så är det här lite som en skum gata. Det finns inget skäl i världen att åka till den här gatan, säger hon och fortsätter:
– Tänk dig bara själv när du kommer därifrån, inte en skylt, ingenting. Det står inte centrum, det står inte affärer.
Hon anser att kommunen måste göra något slags statement om butikerna ska vara kvar längs Storgatan. Som det är nu ser Pernilla Thiger att det känns osäkert om det går att vara så här långt ifrån handelsområdet.
– Annars får man stänga ner, bara ha kontor här och kalla det kontorsgatan. Sedan får vi alla sätta oss tillsammans utanför stan. Jag vet inte om jag ska värdera det ena eller andra egentligen, det känner jag inte att jag gör, jag vill bara veta.
Butiksägaren ser att de blir färre och färre på den sidan av stan hennes butik befinner sig på.
– Ska man ha det kvar måste man nog försöka belysa det också. Man väljer vad man vill ha för typ av stad, sedan vad som är rätt och fel, säger hon och rycker på axlarna innan hon fortsätter:
– Men man får nog förstå att en passiv handling också är ett aktivt val.
Birgitta Rönnebro flyttade sin Lilla designbutiken till lokalen på Storgatan när pandemin drog igång. Hon delar Pernilla Thigers bild av att inte synas. Hon har själv försökt sätta upp skyltar som talar om att hennes butik finns på Storgatan men de blir nedplockade.
– Vid E4:an förstår jag att jag inte får sätta någon skylt, men inte ens vid Coop. Det är kommunen som plockar ner dem. Det är lite hopplöst läge.
Det är i väldigt liten utsträckning som besökare hon inte känner till sedan tidigare spontant kliver in i hennes butik, det är eventuell besökare till något av hotellen, berättar Birgitta Rönnebro.
Ett år till är hon bunden att ha kvar sin lokal, men sedan planerar hon att säga upp den och hitta en mindre. Då är eventuellt en flytt från Storgatan en möjlighet.
– Man är ju tvungen, det här går inte. Man tänker att kommunen ska hjälpa till om de vill ha någonting inne i stan men de verkar inte vilja det. De tror ju att vi ska leva på luft.
Monica Sarkkinen är butikschef på Peak performance outletbutik i Haparanda. Hennes butik är placerad inom synhåll från Ikano-området, på andra sidan E4:an sett från Pernilla Thiger och Birgitta Rönnebros butiker.
Enligt Monica Sarkkinen kan hon under en helg ha mellan 800-1000 besökare. Hon skulle däremot inte känna sig lockad att öppna en butik i andra delen av stan, längs Storgatan.
– Det är inte lika mycket folk där. Jag tycker om när folk kommer förbi spontant och hittar hit, säger hon.
Hon ser en stor potential i Haparanda som handelsstad, men menar att de olika stadsdelarna skulle behöva byggas ihop mer.
– Det finns så mycket att göra för att få igång staden och göra den till en riktig handelsstad.