I en stad så liten som Haparanda finns det alltid några karaktärer som sticker ut. Visst, alla känner alla. Men en del känner man till lite extra. En sådan profil var Erik Innala.
Erik Innala gjorde sig ett namn, eller flera namn, på att smuggla varor till Finland. Andra världskriget gjorde till exempel att tillgången på kaffe var svag i Finland. Då smugglade han kaffeersättningen Mabou till andra sidan gränsen, vilket gav honom det berömda smeknamnet Mabou-Erkki. Men det var inte det enda han smugglade. Det var illegalt, men Erik Innala blev uppskattad och historierna om Smugglarkungen berättas ännu.
Smugglarkungen fick en son. Bärkungen.
Precis som pappa har Tommy Innala lyckats bli en profil i staden. Han är en av modern tids mest framgångsrika Haparandaföretagare och han kallar sig själv för bär- och viltprofessor sedan alla år i Polarica. Nu ser han över olika projekt och är beredd att ge sig in i näringslivet igen, även om han inte vill avslöja mer än så.
– Jag har så stor näsa, så något bra projekt ska jag kunna lukta mig till.
Vad gör du i dag?
– En del kallar mig pensionär, jag fyllde precis 56 år. Men jag sitter i lite styrelseuppdrag, så nog är jag igång ännu. Jag har lite projekt som jag har varit inblandad i och en del som jag tittar på för framtiden. Så jag är inte helt slocknad.
Behöver du jobba? Du har legat i topp på taxeringskalendern i Haparanda.
– Jag är ju ingen glassare, direkt. Så om jag lever på Ingvar Kamprad-vis så ska jag klara mig. Och som sagt: Jag är ingen stekare, jag har valt att satsa på en fin sommarstuga här ute på Seskarö och lägger pengar på att ha båt och skoter i skärgården. Det måste jag ha och den här stugan på Seskarö är verkligen mitt smultronställe.
Du trivs verkligen i Haparanda?
– Jag kan redan boka en gravsten på Haparanda kyrkogård. Jag har ändå rest runt en del i världen, så jag har sett en hel del. Men nog har vi det bra här i Norrbotten. Mentaliteten, naturen och årstiderna här är det bästa som finns på jordklotet.
Du var med i TV4 i Halv åtta hos mig och försökte sprida Haparanda som metropol.
– Jag försökte få in så mycket reklam som möjligt, så jag hade produkter från lokala företag framme i hemmet också. Jag sa åt produktionen att de ska få ett helvete att klippa bort all reklam jag försöker få in.
Och du vann (delad vinst med Åsa Niemi Kumpula). Du vet att hon som vann programmet i Kalix, Lotta Öström, gör succé i Sveriges mästerkock nu?
– Ja och jag har ju haft kocktävlingar, så jag har ju stött på både Markus Aujalay och Leif Mannerström. Men nej, jag har sagt att Idol vore något för mig. Fast min dotter rekommenderar inte det för mig, så vi får väl se vad det blir av min fortsatta TV-karriär.
Förutom att laga mat i TV är Tommy Innala ändå mest känd för två saker. Det ena: Som speaker olika idrottssammanhang, framförallt i bandy. Där stack han ut så pass mycket med sitt engagemang så att Sandviken till och med ville värva honom till någon enstaka match. Det andra: Polarica. Innan det blev nytt ägarskap i företaget var han den starke mannen där.
Nya ägarna på Polarica kom överens med Tommy Innala om att nysatsningen också skulle må bra av nytt ledarskap. 2013 slutade därför Innala som vd. Men han är fortfarande känslomässigt engagerad och hänger med i det mesta som händer med hans skötebarn. Som nu – när Polaricas kronhjortskav från Nya Zeeland blev utsett till årets matbluff 2017.
– Svammel. Det är ju ett lappländskt företag och det måste man väl få kunna marknadsföra? Själen är ju där och man deklarerar ju att köttet är från Nya Zeeland. Jag tycker inte att det är så vilseledande. Nog kan jag tycka att andra produkter var mer vilseledande, som citronsaften som inte innehåller citron eller den där guacamolen som inte var guacamole. Det var mer fusk än kronhjortskaven.
Tommy Innala var faktiskt själv den som började importera köttet från andra sidan av jordklotet.
– Med stor stolthet gjorde jag det. Det är den tornedalska entreprenörsandan. När det är brist på renkött måste vi se till att vårt norrländska skav finns på restauranger och så vidare. Då tog vi in hjort från Nya Zeeland och det omsätter en massa jobb i Haparanda. Det är duktigt entreprenörskap och för min del är skaven lokal eftersom hela produktionen görs i Haparanda, så det är med stolthet jag har importerat det.
Stolt tornedalskt entreprenörskap är det som har genomsyrat Tommy Innalas karriär.
– Vi var inga powerpointnissar som utvecklade Polarica. Vi var pojkarna från orten med Gällivarehäng.