Personalen i Haparanda stads vård- och omsorgssektor har ett schema där de arbetar tre dagar i rad för att sedan vara lediga i tre dagar. Det ger en arbetstidsförkortning som innebär att de anställda hamnar i en tidsbank där de genom att ta sig an extrapass uppnår heltidsjobb.
Tre-tre-schemat som det kallas är uppskattat.
– Från verksamheten är det signaler att personalen tycker att det är bra. Det beror på hur dagarna faller, man kan vara låst några helger i rad, men de tycker att de orkar bättre när de får vila i tre dagar, säger Arja Martinviita som är chef för socialförvaltningen i Haparanda stad.
Men schemalösningen kan försvinna. En utredning har tillsatts för att ta reda på vad den arbetstidsförkortning den för med sig faktiskt kostar. Resultatet ska presenteras under våren.
– Schemat ifrågasätts då och då och det är jätteviktigt att vi faktiskt tar fram siffror. Det handlar om att räkna på det och hur många händer vi har i verksamheten, säger Arja Martinviita.
Ett argument för att behålla tre-tre-schemat är just personalens trivsel – och kvaliteten på verksamheten.
– Det är inte bara ekonomiskt utan också andra effekter, om man trivs eller mår bättre av det här systemet.
Att ordinarie personal täcker upp vikariebehoven är positivt för kontinuiteten i verksamheten, lyfter Arja Martinviita fram.
– Det är bättre för brukarna att det inte kommer folk utifrån, utan att de har känd personal på avdelningen. Och de timmarna har vi betalat för, men timbanken täcker förstås inte alla våra vikariekostnader.