Utredde sexköp – fick gliringar från kollegor

Staffan Staalback är den enda polis i Norrbotten som under de senaste sex åren lyckats utreda ett sexköpsfall så att det ledde till fällande dom i tingsrätten.

ENDA FALLET. Polisen Staffan Staalback valde att utreda ett fall med sexköp och koppleri, trots att han fick motta gliringar inom den egna lokala polisens väggar.

ENDA FALLET. Polisen Staffan Staalback valde att utreda ett fall med sexköp och koppleri, trots att han fick motta gliringar inom den egna lokala polisens väggar.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2015-08-14 08:30

Ett vittne såg ett sexköp, bevittnade samlaget och betalningen till kvinnan och till mannen som förde henne till festen. Vittnet blev ”förbannad” och kontaktade polisen Staffan Staalback för en anmälan.

Det blev startskottet för ett omfattande polisarbete som år 2011 ledde till att två män dömdes av Haparanda tingsrätt. Den ena mannen dömdes för koppleri. Han fick villkorlig dom och fick betala dagsböter på 3 500 kronor. Hovrätten ändrade sedan domen till medhjälp till sexköp. Den andra dömdes för köp av sexuell tjänst, villkorlig dom och fick betala dagsböter på 2 500 kronor.

– Jag fick ett bra tips att jobba mot. Det tog några månader att utreda, jag jobbade med annat samtidigt, säger Staffan Staalback.

Han säger att det för att starta en utredning om sexköp egentligen krävs ett bra underlag, det räcker inte med att någon berättar, det behövs bevis, spaningsarbete och tid. Tid som polisen i Haparanda inte har, speciellt inte när resurserna är knappa, tjänster är vakanta och gränsstaden ofta skakas av grova våldsbrott, i genomsnitt två mord per år, ibland fler.

– Vi försöker släcka bränder. Ungdomar är prioriterat och det är alltid sunt. Vi har också tappat hälften av bemanningen de senaste åren och det ligger inte i paritet med befolkningsminskningen i Haparanda.

Trots detta startade han själv en utredning om köp av sexuell tjänst och koppleri, endast baserat på ett vittnes berättelse. En utredning som skulle bli den enda i sitt slag på åtminstone sex år, kanske längre, i Norrbotten.

I Haparanda det enda fallet på 16 år.

Det är en grundlig utredning du gjort…

– Kvinnan är än i dag okänd och att det ändå blev fällande dom visar ett visst mått på kvalitén på utredningen.

Men för att starta en utredning krävdes tummen upp av en chef.

– Första fasen var att få ok att börja undersöka tipset, jag fick orden ”kör på” av en kvinnlig chef i Luleå. Jag säger inte att det spelade någon roll att det var ett kvinnligt befäl, men det kan ha spelat roll. Lokalt rådde det aningen delade meningar, inte alla trodde att det skulle leda någonstans och jag fick en del gliringar, en del tyckte att jag skulle lägga ned, men jag trodde på det jag höll på med och det blev en dom.

Gliringar är han inte den första som fått vid polisen i Haparanda vid försök att utreda sexhandel. I början av 2000-talet blev en polisman som avslöjade sexhandel smutskastad och utpekad som lögnare av sina befäl, någonting som NSD uppmärksammade då. Men han gav sig inte och tillskrev Rikspolisstyrelsen som rentvådde honom när de skickade upp en trupp och undersökte saken, därmed avslöjades och stoppades sexhandeln på den aktuella bordellen Kapernaum. Därefter utredde polismannen inga fler sexmål och så här långt efter år 2011 har inte heller Staffan Staalback utrett några fler fall av sexhandel.

Du berättar om gliringar, vad säger du om motståndet vid polisen i Haparanda för att utreda sexhandel?

– Jag vill inte kalla det för motstånd, det är mer individsåsikt. Det finns inget uttalat motstånd.

Tror du att sexhandeln har upphört?

– Knappast, det har jag väldigt svårt att tänka mig, men det är en ljusskygg verksamhet. På tipsfronten har vi ett väldigt lågt inflöde, inget inflöde.

En försvårande omständighet är att sexköp är tillåtet i Finland. Det gör att sexköpet ofta betalas i Finland och sedan utförs tjänsten i Sverige, vilket gör det ytterligare svårare att bevisa brott.

Samtidigt säger han att han vet att det förekommer sexhandel även med thailändska bärplockare, men några utredningar om detta har inte heller inletts.

– Det är skillnad på att höra en sak och att nå bevis som håller i tingsrätten. Det bygger mycket på att folk vill tala och på polisens mål, de styrs centralt vad vi ska jobba med, var gör vi största möjliga nytta?

Han konstaterar också att handeln med kvinnor ofta är sammankopplat med grov brottslighet.

– Sexhandel och narkotika genererar i väldigt mycket pengar, lönsamheten är stor för de kriminella. Om polisen arbetar aktivt mot sexhandeln innebär det långsiktigt att kvinnans ställning och jämlikheten stärks. Den ryska prostitutionen speglar det ekonomiska läget.

Trots att inga fler sexhandelsmål har utretts sedan Staffan Staalbacks mål år 2011 välkomnar han tips.

– Jag kan väl konstatera att det vi lägger energi på att bevaka får vi mer information om. Vi kan ju också titta med egna ögon. Det finns väl en anledning till att det inte blivit fler fällande domar, det jobbas inte aktivt med sexhandeln. Men alla tips bearbetas så klart om vi får in tips, säger Staffan Staalback.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!