Utbildning ska lösa föräldraskapets gåtor
Nu finns chansen att tillsammans med andra, bli en bättre och mer medveten förälder.Tanken är att föräldrar ska inspireras genom diskussion.- Vi får ideér av varandra, säger cirkelledare Saara Pekkarinen.
Men så ser det inte längre ut.
Släktena är splittrade. Mina barn är mina och dina är dina.
- Det bästa i livet är att ha barn, men det är inte så lätt, säger Ulla Hardelin, vid Rädda barnen.
Många frågor
Föräldrarollen ställer många krav och frågorna kan bli många. Vad är bäst? Varför reagerar jag som jag gör? Varför gör mitt barn så här? Finns fler alternativ?
Lusten och intresset för att diskutera föräldraskapets gåtor är ofta stort, men forumen få. Därför startar nu Studieförbundet Vuxenskolan, ABF och Rädda Barnen studiecirklar i föräldraskap, den så kallade Familjeverkstan.
En chans att bygga nätverk
I cirkelform får föräldrar i Haparanda chans att bygga nätverk och tillsammans bli bättre föräldrar, genom att hitta positiva lösningar på vardagslivets överraskningar.
Under nio träffar avhandlas allt från gränssättning, jämställdhet, att välja sina konflikter, till uppmuntran och belöningar.
- Det handlar om vardagssituationer som vi alla har upplevt i vardagslivet. Tillsammans får vi veta hur andra gör och själva växa i vårt föräldraskap, säger cirkelledare Saara Pekkarinen, som själv har sju barn.
Det handlar mycket om närvaro och att positivt bemöta sitt barn. Det handlar också om att byta ut gnäll och alltför många nej, till bra relationer och kommunikation. I familjeverkstans material finns inga skamvrår.
"Aldrig barnets fel"
- Mitt beteende som förälder påverkar barnet, det är egentligen aldrig barnets fel. Det är viktigt att vara närvarande och avsätta tid för barnet, säger Hardelin.
Familjeverkstans material är framtaget av folkhälsoinstitutet och alla metoder är forskningsbaserade. De första studiecirklarna startar i februari.
- Alla är välkomna, säger Jaana Hurtig, studieförbundet vuxenskolan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!