Han var kommunchef under upphandlingen av Barents center. Samtidigt förhandlade han om nya uppdrag för Mikael Fahlander, mannen bakom Barents center. Sedan slutade han på kommunen – och hjälpte Fahlander med anbudet till Haparanda stad. Det framgår om Patrik Oja som är nyckelperson i reportaget som Uppdrag Granskning har gjort om Barents center.
Norrbottens Media har tidigare granskat projektet Barents center. En del av det som har gått att konstatera kring alla förfaranden är att tidigare kommunanställda har sagt upp sig från sina tjänster för att sedan bli anställda av bolag kopplade till projektet Barents Center. En av dessa är Patrik Oja.
Det som har stått klart är att Patrik Oja jobbade som kommunchef i Haparanda när Mikael Fahlanders drömmar om multihall, köpcentrum, skola och hotell skulle bli verklighet och upphandlingsprocessen påbörjades. I november 2012 lämnade han sin tjänst hos kommunen för att under nästa månad ta anställning hos Iquity. Iquity var bolaget som då var tänkt att ansvara för utvecklingen av Barents center.
Nu kan SVT:s Uppdrag granskning visa att kontakten mellan Fahlander och Oja började tidigare än så. Under våren 2012 ska Oja ha blivit erbjuden en anställning som vd Mikael Fahlanders bolag.
Sedan när Oja fick en annan tjänst i bolaget spelade han en roll i anbudet som Haparanda stad fick. "Dessutom var själva upphandlingen en parodi då vi visste vad vi skulle skriva i anbudet eftersom Fahlander hade rekryterat den tidigare kommunchefen i Haparanda", skriver en av Fahlanders tidigare medarbetare i ett mejl till Uppdrag Granskning.
Patrik Oja har under Norrbottens Medias granskningar aldrig gått att nå via telefon. Men nu svarar han och vill bemöta bilden som målas upp av honom i programmet.
– Kärnfrågan i det här är ju upphandlingen i Haparanda. 2011 i augusti fick vi en dotter med en allvarlig sjukdom. Vår specialistsjukvård låg i Göteborg och under vintern/våren 2012 bestämde vi oss i familjen för att flytta söderut för att komma närmare sjukvården. Jag meddelade mina uppdragsgivare i slutet av mars att jag skulle avsluta min anställning vid årsskiftet. Kommunfullmäktige tillsatte i december 2011, tror jag det var, en upphandlingsgrupp för projektet Barents center. Då bestämde man ett antal ledande politiker och tjänstemän som skulle ingå i den och tanken var att jag också skulle ingå där. Men jag avböjde det i början av 2012 och ställde mig utanför det helt och hållet. Så under 2012 har jag inte haft någon som helt insyn eller möjlighet att påverka upphandlingen om Barents center. Sen flyttade vi från Haparanda i december 2012.
Stämmer det att du under tiden förhandlade med Fahlander om jobb som vd?
– Eftersom vår familj skulle flytta till Stockholm behövde jag fundera hur vi skulle försörja oss i framtiden. Jag förde diskussioner med Fahlander, men med andra också och jag har haft olika typer av uppdrag sedan 2013 och framåt.
Oja tycker inte att det var något konstigt med det.
– Eftersom jag inte var med i upphandlingen kunde jag inte känna att jag på något sätt handlade oetiskt, utan tvärtom. Jag såg till att inte på något sätt ha insyn i upphandlingen vilket gjorde att jag med gott samvete kunde föra diskussioner med många olika parter.
Men som kommunchef är man ändå insyltad i det mesta som händer i en så här liten förvaltning?
– Men inte i upphandlingen. Det vet alla berörda parter som var med. Jag har aldrig deltagit något, jag har inte fått någon insyn eller information.
Det framgår att du hjälpte till med anbudet. Stämmer det?
– Sen 2013 och framåt har jag jobbat som konsult och haft olika konsultuppdrag inom sfären av en del bolag som ägdes av Avalanche Capital (som skrev hyresavtal med Haparanda stad), det stämmer. Jag har ju till exempel suttit i styrelsen i Concent.
Hur var du involverad i upphandlingen?
– Eftersom jag har jobbat i kommunen i många år har jag en viss erfarenhet av generella upphandlingsfrågor. Och eftersom jag har jobbat i Haparanda har jag kunskap om Haparanda som kommun. Men i själva upphandlingen hade jag inte mer kunskap än någon annan. Jag bistod med rådgivning utifrån de kunskaper jag hade om juridiska spörsmål och andra kommunala kunskaper som jag har tillskansat mig under min tid i kommunal sektor.
Förstår du om det kan se konstigt ut utifrån, att före detta kommunchefen går in företaget som upphandlar om Barents center?
– Med tanke på att jag inte hade insyn eller kunskap eller deltog har jag i praktiken suttit i karantän i nästan ett år innan jag tog andra uppdrag. Jag hade ingen ersättning utan den jag hade av Haparanda stad.
Patrik Oja har sålt aktier i Concent för miljontals kronor. Haparandabladet har vid flera tillfällen skrivit att det är aktier som har överlåtits av Mikael Fahlander. Det här slår Oja tillbaka mot.
– Jag har inte fått något av någon. Jag hade en möjlighet att förvärva en option som sedan kunde omvandlas till aktier. Det får man betala för så klart. Inga siffror som har florerat stämmer. Men ja, jag har sålt aktier.
Att du själv har skott dig på affären. Stämmer inte det?
– Hela styrelsen i Concent och ett antal nyckelpersoner runtomkring hade optionsprogram. Jag hade det och många andra hade det.
Hur mycket betalade du för det?
– Jag går inte in på några detaljer.
Vad känner du nu kring Barents center när allt står still?
– Det är en sorg att se att projektet inte har blivit av ännu.
Uppdrag Gransknings reportage om Barents Center sänds på onsdag klockan 20.00 i SVT 1.