Unga väljer att köra på företagarnas väg

Det blev dubbelt så många ungdomar som tar chansen och testflyger sina vingar i sommar med eget företagande.- Vi är enda kommunen i Norrbotten som kör det här, sa kommunalrådet Sven-Erik Bucht innan han delade ut stipendierna.

Kerstin Sipola på Nystartskontoret hjälper ungdomarna med kunskap, stöd och idéer. " Det ska inte kännas så svårt och krångligt att starta företag", säger hon.

Kerstin Sipola på Nystartskontoret hjälper ungdomarna med kunskap, stöd och idéer. " Det ska inte kännas så svårt och krångligt att starta företag", säger hon.

Foto: Kirsi Poikela

HAPARANDA2010-06-24 06:00
De gymnasieelever i årskurs ett och två på Tornedalsskolan som ville prova på att vara entreprenörer i sommar blev dubbelt så många än tänkt, sammanlagt 16 personer. I måndags började kick-off veckan för dem och i går fick de ta emot sina stipendier från kommunalrådet Sven-Erik Bucht på 2 000 kronor på Sverigefinska folkhögskolan.
- Företagsamhet är riskfyllt. Ni ska vara stolta att ni törs ta det här steget, sa Sven-Erik Bucht till ungdomarna.
Möjliga ringar på vattnet
Kommunstyrelsen har köpt in konceptet om sommarlovsföretagande från länsstyrelsen i Västernorrland. Kommunens au beslutade att bevilja alla ungdomar som var intresserade att driva eget, i stället för det tidigare förslaget på åtta personer. Kommunstyrelsen nappade på idén och därför får alla sökande sitt statsbidrag från kommunens feriearbetspott.
Veckan har innehållit förberedelser med alltifrån marknadsföring till att få kunskap för att kunna hålla ordning på papper och pengar. Från och med måndag är det skarpt läge för många.
- Det här handlar väldigt mycket om att tuta och köra, sa Kerstin Sipola från Nystartskontoret.
Kravet är att de ska driva företaget som klassas som hobbyföretag under minst tre veckor. Det tidigare intresset för UF-företagande som är för de gymnasieelever i tredje årskurs har varit lågt tidigare enligt Ove Niva, näringlivsutvecklare. Han hoppas att det här ska vända trenden.
- Jag kan se en möjlig tillväxt i UF-företagande i framtiden, säger han.
Marknadsföring på nätet
Sverigefinska folkhögskolan medverkar i utbildningen för dem och har också hjälpt ungdomarna att marknadsföra sig, på Youtube.
På frågan hur många av de blivande företagarna kan tänka sig att bli entreprenörer i framtiden räcker de flesta upp händerna.
- Man bestämmer själv tiderna och man är sin egen chef, säger Julius Okkonen.
- Sen tjänar man mer, tilläger Ville Bergman.
De ska tillsammans driva företag med att göra hemsidor och layout.
- Vi har redan några kunder, säger Ville Bergman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om