Tullen först i norr med kameraövervakning

Tullen i Haparanda är först i norr med fast kameraövervakning. Det innebär att de nu har ännu bättre koll på fordon som passerar över gränsen. "Redan nu under de första dagarna har vi fått träffar på intressanta fordon via kamerorna", säger tullinspektören Jan-Erik Kusmin.

Tullen i Haparanda är den första i norr med fast kamerabevakning. Något som enligt tullinspektör Jan-Erik Kusmin underlättar deras arbete.

Tullen i Haparanda är den första i norr med fast kamerabevakning. Något som enligt tullinspektör Jan-Erik Kusmin underlättar deras arbete.

Foto: Henny Bucht

Haparanda2020-11-06 07:00

Kameraövervakning finns sedan tidigare i Helsingborg, Värtahamnen i Stockholm och vid Öresundsbron. Haparanda är nu fjärde platsen i Sverige som har denna typ av kamerabevakning. Förut använde de sig enbart av mobila kameror som installerats på tullens bilar.

– Vi började installera denna typ av kameraövervakning 2019 och utökar platserna successivt där vi anser det viktigt med denna typ av bevakning utifrån kontrollperspektiv, säger Ingela Östmark som är ansvarig för kameraprojektet vid Tullverket.

Hon berättar att kamerorna har ANPR funktion, automatisk nummerplåts registrering. Det innebär att bilderna som kamerorna tar jämförs mot databaser och skickar signal till tullens terminaler vid eventuellt intressanta fordon.

– Vi har sett ett gott resultat. Kamerorna är ett bra verktyg för att kunna hjälpa kontrollverksamheten vid stora trafikflöden, säger hon.

Anledningen till att fast kamerabevakning implementerats i Haparanda är för att gränsövergången mot Finland är den mest trafikerade i norra Sverige. Kamerorna där är uppsatta i somras och bedrivs i full drift sedan den tredje november.

– Kamerorna är ett verktyg som hjälper oss med selekteringen vid gränsen dygnet runt då vi inte kan befinna oss där hela tiden, säger Jan-Erik Kusmin, tullinspektör vid Tullen i Haparanda.

Enligt honom hjälper kamerabevakningen dem att hålla koll på fordon som de kanske vanligtvis inte skulle titta på eller känner igen. Det innebär att de får fler träffar på fordon och då även räknar på fler beslag.

– Redan nu under de första dagarna har vi fått träffar på intressanta fordon via kamerorna, säger han.

Projektet med att installera denna typ av kameraövervakning har Tullverket hållit på med sedan 2017. När de första kamerorna installerades under 2019 såg de goda resultat och fortsätter därför att utöka platserna.

– Vi i Haparanda är först i norr med att ha fast kamerabevakning och näst på tur är Trelleborg. Så det utökas hela tiden på platser som har intressant trafik, säger Jan-Erik Kusmin.

Under pandemin har det varit väldigt upp och ner med trafikflödet vid gränsen mot Finland men börjar nu komma upp i normaltrafik och större flöden igen.

– Kamerorna kom ganska lägligt nu när trafiken ökar igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!