Skolinspektionens tuffa kritik mot byaskolan

Skolinspektionen kräver flera åtgärder på Nikkala skola i Haparanda. Kommunen har nu till slutet av mars på sig att åtgärda de utpekade bristerna.

Skolinspektionen förelägger Haparanda kommun att senast den 29 mars vidtagit angivna åtgärder.

Skolinspektionen förelägger Haparanda kommun att senast den 29 mars vidtagit angivna åtgärder.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2023-12-06 16:33

Under hösten har Skolinspektionen inlett en tillsyn av Nikkala skola i Haparanda, utifrån en risk- och väsentlighetsanalys. Nu har inspektionen beslutat att förelägga Haparanda kommun att vidta åtgärder gällande brister vid en rad punkter. Det gäller bland annat undervisning i svenska som andraspråk, studiehandledning på modersmål och utredning av frånvaro.

På elevernas schema, som myndigheten tagit del av, framgår det att undervisning i svenska och svenska som andraspråk sker vid samma lektion. 

Lärare ska ha uppgett att det inte finns någon utsedd lärare som undervisar elever i svenska som andraspråk på skolan. ”Alla elever, oavsett som de har behov av undervisning i svenska eller svenska som andra språk, undervisas av svenskläraren för respektive årskurs”, står det i beslutet.

Skolinspektionen gör bedömningen att ”det är en brist att elever som har behov av att läsa svenska som andraspråk inte ges undervisning enligt kursplanen i ämnet”.

Lärare ska också uppgett att det finns elever med behov av studiehandledning på modersmålet, men som inte får det. Även det ser Skolinspektionen som en brist.

Skolinspektionen bedömer också att det finns brister i skolans arbete med att utreda elevers frånvaro.

Enligt utredningen ska det finnas flera elever som har en upprepad eller längre tids frånvaro som inte utretts. Skolinspektionen konstaterar vidare att skolan inte startar utredningar av elevers frånvaro. 

”Skolinspektionen vill belysa vikten av att utreda orsaken till elevers frånvaro så att åtgärder sätts in för att komma till rätta med frånvaron. Detta gäller oavsett om det rör sig om giltig eller ogiltig frånvaro”, står det i beslutet. 

De utpekade bristerna kommer enligt Monika Invall, chef vid barn- och ungdomsförvaltningen, inte som någon överraskning. 

– Det är vad vi redan hade ringat in, säger hon.

Invall berättar att de inför förarbetet inför inspektionen framkom vad som var brister i verksamheten som de behöver arbeta med. När vi når henne har hon inte än hunnit titta på hur bristerna ska åtgärdas och upprätta en plan för det med rektorn.

– Men däremot det vi ser är ju svenska som andraspråk och den biten, där kommer vi att göra insatser, säger hon och fortsätter: 

– Det är också bra när man ser en brist i en verksamhet ser man också kommunövergripande hur man i hela kommunen kan säkerställa att det blir bra rutiner kring det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!