Tillsammans gör vi oss bättre hörda i Stockholm. Ungefär så resonerar Peter Waara när han värderar om det är värt att åka till seminarier och möten för att göra Haparandas röst hörd.
Under mandatperioden har Waara (S) därför valt att inte vara den som åker mycket flyg för skattebetalarnas pengar. Tvärtom. Under senaste året har Waara bara åkt två resor till Stockholm, tur och retur, för kommunens räkning.
I stället riktar han in sig på regionala samarbeten, i Tornedalen, Norrbotten, Norrland eller Barentsregionen.
– De arenorna är viktiga, som att sitta med i Norrbottniabanegruppen, där vi faktiskt kan vara med och påverka, säger Peter Waara.
– Visst kan man åka på mingelresor och det kan vara bra. Det kostar att inte vara med där det händer, men det kostar också väldigt mycket pengar och tid att åka. Det går ju tid så in i bomben att åka till flyget från östra Norrbotten och vi bor ju där vi bor.
Sen är det så att två resor inte är allt han har åkt. Men det är allt flyg han har åkt som går direkt att härleda till skattebetalarnas nota. Bara Jan Larsson (S) i Pajala har åkt mindre, men då har kollegan Anna Kumpula Kostet (V) å andra sidan åkt fler gånger.
– Jag åker ungefär en gång i månaden till Stockholm. Men då ser jag till att det är för partiets nota, eller regeringskansliet, Tornedalsrådet eller någon annan. Man kan ju se till att bli inbjuden till möten och passa på att göra andra besök samtidigt.
– Sen blir jag kallad för det snåla kommunalrådet av en del också. Men jag tycker inte att vi ska lägga mycket pengar på representation. Jag har inte haft en enda representationsbastu till exempel.
Är det inte bra att vara ute mycket och synas?
– Ja, men man får värdera vad som faktiskt är betydelsefullt att åka på. Jag får säkert 20 inbjudningar varje vecka som jag skulle kunna gå på. Om jag ville skulle jag kunna avsätta hela mitt uppdrag till att åka flygresor till Stockholm.
Hur ser du på flygskatten?
– Är det 60 kronor per inrikesflyg? Jag ser inte problemet. Jag såg att Nextjet gick ut och klagade på det i samband med konkursen, men det är ju bara trams. Och den här märkliga argumentationen om att Sverige redan är jätteduktiga och inte påverkar miljön: Ska vi säga att vi kan skita i miljön, då?
Den här texten är en del av vår artikelserie "Flygets pris", där vi granskar flyget och dess klimatpåverkan.