Jytte Rüdiger poängterar framförallt att en del går in på Facebook och skriver av sig med sin kritik mot kommunens tjänstemän utan att ha läst på först. Hon tycker till exempel att det saknas förståelse för hur budgetarbetet görs och vilket ansvar tjänstemännen sedan har. Därför menar kulturchefen att det är bra att gå in och förklara vad kommunen egentligen gör för att balansera debatten. Det gjorde hon med ett uppmärksammat inlägg på sidan "Debatt Haparanda".
– Visst finns det poänger i mycket av det som folk yttrar sig om. Men det finns också en tendens att tjänstemän ses som några som inte är värdiga att jobba i den här kommunen. Synen på kommunala tjänstemän är beklämmande i vissa avseenden. Det finns stor okunskap i vad en kommun arbetar med, säger Rüdiger och fortsätter:
– Jag tror inte att jag frälser de som redan har den inställningen när jag går in och skriver. Men jag vill inte låta dem gå oemotsagda. De lägger fram information på ett nedlåtande sätt mot det arbete som görs i kommunen och rycker saker ur sitt sammanhang för att få gillatecken på Facebook i stället för att ta kontakt med berörd tjänsteman för att samtala om vad man upplever är fel. Hade man varit seriös i en kritik mot mig hade man kommit till mig och tagit ett samtal.
Skapa forum för att ta upp frågor ur medborgares perspektiv kan vara ett problem. För att få till ett samtal anordnade kommunen i höstas en debatt där medborgare fick ställa frågor till tjänstemän.
– Det gick väldigt bra. Det var väldigt informativt och till exempel var samtliga tjänstemän från tekniska enheten på plats. Det var ett 20-tal personer som kom, men inte någon av de som gnäller på Facebook. Jag upplever att många närs av att racka ner på kommunala verksamheter och tjänstemän, som att vi inte bryr oss mer än att gå runt trötta i korridorerna och sitta på våra kontor och sova.
Borde fler tjänstemän och politiker vara aktiva på sociala medier?
– I dag ligger det inte i en arbetsbeskrivning att ha Facebook som arena för medborgardialog, men nog borde man se till att uppdatera den arbetsbeskrivningen – det är jag den första att tycka. Vi måste finnas där folket finns. Det här är en svår form att föra dialog på, men samtidigt är det viktigt att vara där och besvara frågor och kritiken som kommer. Om det, som i Debatt Haparanda, är 2 000 medlemmar är det viktigt att vara där och ta tempen.