Sveriges nordligaste fågelstation

På Sandskär, i Haparanda skärgård, finns en fågelstation dit fågelentusiaster från hela världen kommer för att dokumentera och ringmärka fåglar. "Det är så roligt och så är det en sådan fin ö", säger Inger Brännström som är stationschef.

Foto: Lars-Göran Norlin

Haparanda2018-08-02 06:00

Sedan 1982 har Norrbottens ornitologiska förening genomfört standardiserad ringmärkning av fåglar på ön Sandskär i Haparanda skärgård. Fågelstationen är den enda av sitt slag i Norrbotten. Varje år turas ett 30-tal fågelentusiaster om att åka ut till fågelstationen för att ringmärka och dokumentera fågellivet i området.

Stationschefen Inger Brännström plockar med van hand loss en Lövsångare som fastnat i ett av de 24 fångstnät som finns uppsatta på ön.

– 2008 var vi här för första gången då hade jag aldrig hållit i en fågel i hela mitt liv. Sedan dess har vi varit här varje år, säger Inger Brännström som blev intresserad av fåglar via sin man Ulf Öhman som varit en hängiven fågelskådare i hela sitt liv.

– Det är så roligt och så är det en sådan fin ö. Sedan träffar man så många trevliga och intressanta människor. Det är nya varje år som kommer. Vi är ett trettiotal personer och en del återkommer varje år. Men så kommer det nya som är nybörjare eller som är vana ringmärkare från olika delar av landet eller från andra länder. Vi har folk från Lettland, Skottland, England, Holland, säger Brännström.

Fångstnäten sätter de upp vid fem-tiden på morgonen. Näten sitter sedan uppe fram till klockan 11. Ringmärkarna går då och då och tittar till näten och plockar loss de fåglar som fastnat. De har även ett antal fångstburar för att fånga in vadare. Fåglarna som fastnat i näten tar de med till fågelstationen - en liten grön bod som står uppställd på ön. Där ringmärker man fåglarna, gör en artbestämning, mäter vingarna och väger dem.

– Man ringmärker fåglarna för att följa deras flyttvägar. Man ser var de häckar. Man följer var de flyttar och var de övervintrar. Vi får återfynd också av en del fåglar som vi ringmärker. Sedan kommer det också en del fåglar hit som är märkta i andra länder som Norge och Finland. Man kan också följa populationsutveckling och se om en fågelart ökar eller minskar.

Uppgifterna om fåglarna de samlar in förs sedan in i ett program från Ringmärkningscentralen på Nordiska riksmuseet.

– Där lägger vi in alla data från alla fåglar vi har märkt. Ibland fångar vi fåglar som redan har en ring och det noterar vi också. Vi har haft lövsångare här som vi märkte för fyra fem år sedan som kommer tillbaka. De flyger ner till Afrika och sedan kommer det hit fem år på raken. Tänk vad de klarar en sådan där liten nio grams sak. Sedan när året är slut så summerar jag och rapporterar in till ringmärkningscentralen.

Antalet fåglar som ringmärks på Sandskär har minskat de senaste fyra åren. Genomsnittet har legat på 3778 fåglar. I fjol märkte man 2862.

– Det beror nog på det varmare klimatet. För när fåglarna häckar så har inte insekterna hunnit komma - eller så har det redan hunnit vara - så det finns inte mat. Många häckningar har misslyckats. Här på Sandskär är vegetationen ganska hårt sönderbetad så fåglarna ser näten. Så fågelfångsten har minskat de senaste fyra åren, säger Inger Brännström.

Årets ringmärkningssäsong började den 22 juli och pågår till den 21 oktober.

– Vi har förlängt en vecka. För tio år sedan var oktober en jättekall månad och allt är avhängigt av att vi tar oss hit och tar oss hem i oktober – det brukar inte vara så bra väder – men nu har oktober varit ganska fina månader de senaste åren. Just på hösten kommer det mycket spännande fåglar från Finland och så, säger Inger Brännström.

Vanligaste fåglarna på Haparanda-Sandskär fågelstation

Lövsångare: 45 872

Gråsiska: 18 122

Sävsparv: 8469

Bergfink: 7152

Grönsiska: 6926

Ängspiplärka: 3775

Kungsfågel: 3506

Talgoxe: 3364

Blåhake: 3106

Rödstjärt: 2993

Grönbena: 2253

Totalt har man ringmärkt 139 767 fåglar av 148 arter.

Källa: Norrbottens ornitologiska förening

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om