Möte om framtidens skola: "Alla värnar sin närmiljö"

Första infomötet kring framtidens skola i Haparanda är avklarat. "Enda anledningen till att jag bor här är för mina barns skull", sade en förälder under mötet.

Mötet hölls i Aspstrandens matsal.

Mötet hölls i Aspstrandens matsal.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2023-12-12 19:32

Kommunledningsförvaltningen och barn- och ungdomsförvaltningen har fått i uppdrag att utreda vad som behöver göras för att höja måluppfyllelsen bland eleverna i grundskolan.

Utredningen föreslår bland annat två centrala skolor för årskurs F-6 till hösten 2025 vilket skulle innebära att byaskolorna i Karungi, Nikkala och Seskarö läggs ner. Enligt rapporten fanns till höstterminen 55, 86 respektive 21 elever på skolorna.

I måndags kväll bjöd kommunen in till ett första infomöte kring skolan och vad utredningen kommit fram till i stora drag. Matsalen i Aspstrandens skola var fullsatt när mötet drog igång och frågorna hade avlöst varandra när mötet till slut fick avslutas. 

Mycket kom att handla om byaskolorna.

– När jag såg det här förslaget var min första tanke ”jag flyttar här ifrån”, sade en person inför alla som samlats.

– Här finns en sak det är för att mina barn ska ha en bra, trygg liten skola, gå förskoleklass eller ettan till sexan inte hoppa fram och tillbaka. Enda anledningen till att jag bor här är för mina barns skull.

Uttalandet möttes av applåder.

Jouni Jussheikki som har barn på skolan i Nikkala var en annan förälder på plats.

– Det skickar ut bekymmersamma signaler, säger han efter mötet avslutats och pekar på utredningen och rapporten som tagits fram.

– Om man tänker för byarnas utveckling.

undefined
Jouni Jussheikki var en av alla föräldrar som deltog vid det första informationsmötet.

Kommundirektör Roger Danell beskriver mötet och reaktionerna som ganska väntade. 

– Det är klart att alla värnar sin närmiljö, säger han.

– Jag tänker också på vikten av att ta in allas tankar reflektioner och åsikter kring vad som är viktigt för dem. Resultatet på dialogerna som framkommer kanske man kan förvänta sig, tillägger skolchef Monika Invall.

Kommunalrådet Nina Waara (S) var också med under måndagskvällen och det finns en rad saker som hon tar med sig.

– Antalet flyttar och sedan det här med transporten som man också lyfte, säger hon som några exempel.

Engagemanget i frågan är en annan sak.

– Jag hade varit mer orolig om ingen kom eller sa någonting. Jag är glad att det finns så många föräldrar som engagerar sig.

Samtidigt menar hon att kommunen också kanske måste vara tydligare med att förvaltningen bara gjort ett uppdrag som de fått av politikerna.

– Vi behöver vara så tydliga som möjligt i vår kommunikation också så alla förstår vilket uppdrag förvaltningen fått, att det är en enig kommunstyrelse som gett det här uppdraget, och man har inte gett andra direktiv efter vägen än att man vill se förslag på en struktur som vänder skolresultaten.

– Det var ett tag en ganska upprörd stämning och jag förstår att det är det, men den kritik som riktas eller de känslor som kommer fram ska riktas till politiken och inte till förvaltningen.

undefined
Mötet hölls i Aspstrandens matsal.

Vad gäller byarnas utveckling menar Nina Waara att det inte är någonting som förvaltningen fått i uppdrag att titta på i utredningen. 

– Eftersom politiken inte spelat in det har inte förvaltningen tittat på det, säger hon och fortsätter: 

– Jag förstår att det är tuffa siffror att ta in. Det är inte roligt att se att vi har sämst skolresultat i landet och att det föds för få barn och att vi tappar så många lärare. Jag förstår om det är jobbigt att ta till sig av den situationen för det är inte positiva signaler, samtidigt tycker vi också det är viktigt att vi är öppna och transparenta med informationen. Det är det här vi står inför.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!