Sparkrav blev till vinst

Ett sparkrav på 1,2 miljoner kronor har vänts till ett plus och nyanställningar på vårdcentralen i Haparanda. – Vi slipper varsla och nu nyanställer vi, säger verksamhetschef Elisabeth Spolander Merefält.

Elisabeth Spolander Merefält stod inför ett sparkrav på 1,2 miljoner kronor och tvingades dra ned på personal. Det slutade med ett plus i budget och nu kommer en beteendevetare att anställas på heltid. "Det behöver vi verkligen", säger Merefält. FOTO: emma garpebring

Elisabeth Spolander Merefält stod inför ett sparkrav på 1,2 miljoner kronor och tvingades dra ned på personal. Det slutade med ett plus i budget och nu kommer en beteendevetare att anställas på heltid. "Det behöver vi verkligen", säger Merefält. FOTO: emma garpebring

Foto: emma garpebring

HAPARANDA2009-01-08 06:00
Landstinget ska spara och sparkraven nådde också vårdcentralen i Haparanda som drabbades av ett sparkrav på 1,2 miljoner kronor för 2009. Det tvingade verksamhetschef Elisabeth Spolander Merefält att vidta åtgärder och uppgiften blev att minska på personalstyrkan.
Ett erbjudande gick ut till personalen och det blev napp.
- Tre personer har tackat ja till avgångsvederlag och tre personer har tackat ja till en särskild lösning. Det blir mer än 1,2 miljoner kronor och vi slipper varsla personal. Det känns mycket bra, säger Spolander Merefält.
Blev mer än kravet
Erbjudande om särskild avtalspension erbjöds undersköterskor och sjuksköterskor som nått 61-års ålder. Avgångsvederlag på elva månadslöner erbjöds till dem som arbetat i mer än tio år.
Det blev alltså sex personer som accepterade erbjudandet.
- Det blir mer än 1,2 miljoner kronor.
Så nu har vårdcentralen råd att anställa en beteendevetare på heltid.
- Vi har en kurator på 50 procent. Men behovet är oerhört stort. Samhället ser ut så att vi behöver en psykolog eller kurator på heltid.
Rekryteringen efter en beteendevetare har därför startat.
- Det är inte lätt att rekrytera psykologer, speciellt inte hit där två-språkighet är ett krav.
Men en minskning av personal med sex personer, får konsekvenser i verksamheten som drar ned på bemanning under kvällar och helger.
- Verksamheten ska klaras ändå.
Gemensam vård
Samtidigt inleds nu ett EU-projekt för gränslös vård i Haparanda och Torneå.
- Det första steget blir att kartlägga var hindren är i dag.
Merefält säger att det finns ett stort intresse från länsstyrelserna i båda länderna, från landstingen och från det Nordiska ministerrådet för frågan om gränslös vård.
- Nu ska vi se vad befolkningen själva tycker. Vad tycker de om möjligheten att få vård i Finland, även om servicen inte sker på det egna språket. Vårdkvalitén är viktig.
Undersökningen ska genomföras genom att kommuninvånare får fylla i en enkät.
Flera andra kommuner längs gränsen arbetar just nu med samma sak. Merefält säger att Haparandas situation är unik.
- Samarbete kan se olika ut i Tornedalen. Här i Haparanda och Torneå har vi en fördel då vi ligger så geografiskt nära varandra.
Nu samverkar städerna om exempelvis ambulans och röntgen. Tanken är att inom två år ha fördjupat samarbetet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om