Brister i livsmedelsverksamheten på Spahotell

Mögliga bär som glömts och räkor som förvarats för varmt. Det är bara några av fynden som Haparandas miljö- och hälsoskyddsinspektörer gjorde vid en kontroll på Cape east.

Bilder ur kontrollrapporten visar kondensvatten på insidan samt ovanpå plast för många kärl med tillagade maträtter och rått kött. I diskrummet ska det funnits matrester i tvättstället. "Det fanns smuts och gamla matrester på mânga rostfria hyllorna, smà kylar samt på
golvet under arbetsbänkar", står det. "Det fanns gamla livsmedel som enligt kökspersonalen hade glömts att ta bort, och några varor även hade mögel (som bär, bröd och chokladpudding)".

Bilder ur kontrollrapporten visar kondensvatten på insidan samt ovanpå plast för många kärl med tillagade maträtter och rått kött. I diskrummet ska det funnits matrester i tvättstället. "Det fanns smuts och gamla matrester på mânga rostfria hyllorna, smà kylar samt på golvet under arbetsbänkar", står det. "Det fanns gamla livsmedel som enligt kökspersonalen hade glömts att ta bort, och några varor även hade mögel (som bär, bröd och chokladpudding)".

Foto: Haparanda stad

Haparanda2022-03-25 09:00

Det var i mitten av mars som samhällsbyggnadsförvaltningen i Haparanda kommun gjorde en kontroll vid Cape East.

Vid tillfället konstaterade miljö- och hälsoskyddsinspektörerna en rad avvikelser. Företaget har nu fått ett föreläggande om åtgärder av brister i livsmedelsverksamheten.

”Vid flera tillsynsbesök har det konstaterats att kylförvaring av bla. a. animaliska råvaror och tillagade maträtter är bristfällig, nämligen att de inte har märkts med tillagningsdatum / datum när de tagits till kylen. Det har hittats gamla livsmedel”, står det i bakgrunden till beslutet.

”Livsmedel har förvarats så att de inte har varit skyddade mot kontaminering”. ”Några kylvaror har förvarats vid för hög temperatur (10 C), vilket kan medföra hälsofara till konsumenter” står det i samma dokument.

Miia Laine är miljöinspektör och berättar att kommunen gjort ett antal kontroller senaste året. 

– Det har kommit anmälningar om misstänkta matförgiftningar under hösten därför har vi varit på extra besök också, säger hon.

Enligt kontrollrapporten från tillfället i mars saknades märkning av datum när maträtter hade tillagats på många livsmedel i kylar, som gräddsås. Rått kött i metallkärl och fisk i en vaccumpåse i kylrummet saknade datummärkning. Gravad lax i frukostkylen saknade datum när den hade tinats.

”Det fanns en två förpackningar med musslor i kylrummet och enligt förpackningen musslor kan förvaras endast 12 timmar i kylen efter upptining. Ingen märkning på förpackningen fanns hur länge den hade förvarats i kylen”, står det i rapporten.

Det ska också funnits gamla livsmedel som enligt kökspersonalen glömt att tas bort. Bilder visar hallon luddiga av mögel och chokladpudding med prickar.

”Personalen var informerade om att kasta bort alla livsmedel som fanns på samma hylla med hallon eftersom mögelsporer sprids i luften.”

I en kyl där majonnäs och räkor förvarades var temperaturen 10 grader.
”Räkor och fiskeriprodukter är särskilt känsliga livsmedel och ska förvaras i temperatur nära 0 C. Majonnäs ska förvaras vid temperatur av max. 8 C”, står det i rapporten. 

– När det gäller just räkor och majonnäs var det för varmt, säger Miia Laine.

Förvaltningen har också bedömt städningen som bristfällig i många utrymmen. I diskrummet ska det funnits mycket matrester i tvättstället. Golvbrunnar i diskrummet ska också haft gamla matrester.

Företaget har på sig till senast den 4 april att ordna de utpekade bristerna.

Kristofer Lundström, vd på Cape east, skriver i ett mejl att de fick anmärkning på att några produkter saknade lock eller inplastning samt att någon saknade öppningsdatum.

– Det är dock så att öppningsdatum är dagligen och produkter som stått framme på en buffé kasseras, det vet vi men det skall förstås dokumenteras också. Utgångna produkter är naturligtvis ingenting som används i servering och vi stärker våra rutiner genom daglig genomgång av kylar så att utgångna produkter kasseras direkt.

Enligt Lundström skedde kontrollen under matlagning. 

– Matrester fanns i diskhon då denna rengörs efter avslutat pass samt golvbrunnarna rengörs en gång per dag.

Vd:n tillägger att de ständigt ser över sina rutiner och tacksamt tar emot förbättringsförslag från miljöinspektören. 

– Det är höga krav i Sverige vilket säkerställer hög säkerhet för gästerna. Vi tar till oss och blir bättre på rutiner och dokumentation.

Brister att åtgärda

Några av bristerna som Cape east enligt beslutet om föreläggande ska åtgärda.

- Rengöra golvet under arbetsbänkar, och grillspisen noggrant. 

- Tillsätta tillverknings- / öppningsdatum till förpackningar, och ha regelbunden koll pa alla livsmedel så att de inte blir föråldrade.

- Vidta åtgärder för att säkerställa att kylvaror inte utsätts till temperaturer som kan orsaka hälsofara med livsmedel.

Källa: Beslut om föreläggande om åtgärd av brister i livsmedelsverksamheten Cape East

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!