"Skvaller har allt"

Ett riktigt bra skvaller fångar lyssnaren och låter intresset leva vidare för kommande uppföljningar.- Ett skvaller med knorr säljer sig själv, säger Inez Abrahamsson, journalist och bygdeutvecklare.

"Vi är bra på att skvallra", säger journalisten och byautvecklaren Inez Abrahamsson.FOTO: linda danhall

"Vi är bra på att skvallra", säger journalisten och byautvecklaren Inez Abrahamsson.FOTO: linda danhall

Foto: linda danhall

HAPARANDA2008-10-01 06:00
Skvaller är någonting som de flesta någon gång ägnat eller ägnar sig åt. Men ordet har en negativ klang, ofta på grund av att skvaller kan ta okontrollerbara proportioner och källkritiken ofta är obefintlig. Men rätt använt är skvaller ett bra sätt att föra ut budskap på och för företagare kan det bli marknadsföring. Journalisten och bygdeutvecklaren Inez Abrahamsson har synat skvallret och i går föreläste hon under inspirationsdagen om jordnära affärsideér.
- Skvaller har allt, en bra historia med dramaturgi och gärna en cliffhanger som gör att man vill veta mer och återkommer till ämnet flera gånger, säger Inez Abrahamsson.
Skvaller börjar ofta med meningen: "Har du hört?" och lyssnarens nyfikenhet är därmed väckt.
Nya vinklar
- Vi har ett naturligt intresse och grundkompetens för skvaller. De är bra historier eftersom det handlar om människor, val i livet, händelser, dilemman och de innehåller ofta bra vändningar.
Livet är sällan svart eller vitt och skvaller kan ge fler nyanser och vinklar på saker som uppstår i livet.
- Alla stöter vi någon gång på något som vi helst vill hantera på kammaren. Vi gillar skvaller för att vi känner igen oss själva i historierna.
Att skvallra och diskutera händelser med andra ger fler vinklar och aspekter på saken men skvaller kan också vara ett problem.
- Bekymret är att det inte alltid är sant.
Väcker intresse
Inez Abrahamsson är ingen skvallerexpert men har lärt sig under livets gång. Hon har märkt att det ibland är bättre att förekomma skvaller med sin egen version.
- Skvaller en jättebra grej, en urkraft som går att använda. Det bästa sättet att sprida information är att säga att det är hemligt, då är folk genast på hugget.
Som företagare eller allmän historieberättare har skvallret mycket att lära ut, då det egentligen handlar om konsten att få andra att bli intresserade av en speciell sak, historia eller fenomen.
- Det gäller att bjuda på sig själv och visa engagemang då blir också andra intresserade, säger Inez Abrahamsson.
Skvallertips
Så här sprider du din information med effektiv mun-till-mun metod
-Börja med frasen "Har du hört"?
-Säg att det är inte helt offentligt än, "så säg det inte till någon".
-Ge historien ett personligt ansikte, med själ och hjärta.
Källa: Inez Abrahamsson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om