Sjuka Haparanda har blivit friskare

Stärker Ikeas etablering folkhälsan i Haparanda?Under den rubriken anordnades en konferens på Cape East, men frågan om anledningen till det sjunkande ohälsotalet förblev obesvarad.- Orsakerna till det vet vi fortfarande inte, sade Sofia Reinholdt, Luleå tekniska universitet.

Nils-Gustav Lundgren samtalar med Sven-Erik Bucht under pausen. FOTO: Kirsi Poikela

Nils-Gustav Lundgren samtalar med Sven-Erik Bucht under pausen. FOTO: Kirsi Poikela

Foto: Kirsi Poikela

HAPARANDA2010-04-11 06:00
Haparanda hade tidigare de högsta ohälsotalen i landet. Under onsdagen anordnades en konferens som utgår från ett folkhälsoprojekt som startade i Haparanda 2006, samma år som Ikea etablerade sig där.
Luleå tekniska universitet, LTU, och Norrbottens museum har gjort undersökningar för att öka kunskaperna om folkhälsoläget i Haparanda.
Men Nils-Gustav Lundgren, LTU, poängterade att deras undersökning inte behandlar Ikeas betydelse för folkhälsan i Haparanda.
- Den visar varför Hapa-randa såg ut som det gjorde före Ikea.
Ohälsan på topp
Från 90-talet och framåt rådde hög arbetslöshet, låg utbildningsnivå och exceptionellt stort antal med sjuk- och aktivitetsersättning.
- Ohälsotalet är högt men man är inte sjuk i Haparanda, sade Sofia Reinholdt, som varit delaktig i rapporten.
Trots det höga antalet med sjuk- och aktivitetsersättningar är kostnaderna för sjukskrivna Haparandabor låga, likaså kostnaderna för ekonomiskt bistånd. Utbildningsnivån bland Hapa-randaborna är låg trots att fler fortsätter vidare till högre studier än i flertalet kommuner. Paradoxerna är många.
Varför siffrorna var så dystra tidigare har troligtvis mycket att göra med att statistiken inte stämmer eftersom en del jobbar i Finland och har förmögenhet där.
- Bilden i Haparanda är svår att förstå om man inte tar hänsyn till att man har med en gräns att göra, sade Nils-Gustav Lundgren.
Blir friskare
Sedan 2002 har sjukskrivningsdagarna minskat med ungefär 40 per år. Om Ikea har medverkat till det är fortfarande osäkert.
Men handeln i Haparanda har ökat och nyetableringar kan härledas till Ikeas tillkomst. Men för att förstå exakt hur den ekonomiska expansionen påverkar Ha-paranda bör ytterligare en undersökning göras enligt Luleå tekniska universitet, Haparanda efter Ikea. Där ska tonvikten ligga på ett samspel mellan Sverige och Finland.
- Det gäller att greppa regelsystemet, sade Sofia Reinholdt.
Projektet har genomförts av länsstyrelsen i Norrbotten tillsammans med landstinget, Norrbottens museum, Folkhälsoinstitutet, Luleå tekniska universitet och Haparanda kommun.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om