Sade upp anställd utan grund – kan dömas

Mannen reste hem för att förnya sitt uppehållstillstånd. När han kom tillbaka till Sverige var han arbetslös. Nu stäms arbetsgivaren.

Prövas. Haparandaföretaget ska upp i rätten.

Prövas. Haparandaföretaget ska upp i rätten.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Haparanda2016-02-23 20:03

Fackförbundet Unionen stämmer via en jurist industriföretaget efter att en anställd i februari i fjol fick sin anställning avslutad utan tillräckliga skäl.

Den anställde som stod under kollektivavtal hade jobbat på företaget i drygt tre år när han i juni 2014 fick ett besked från Migrationsverket som sade att han var tvungen att lämna Sverige. Han beviljades tjänstledigt och åkte till sitt hemland för att söka nytt uppehållstillstånd, vilket han fick. I februari 2015 kom han tillbaka till Sverige och meddelade att han var tillgänglig för att börja jobba igen, men han var inte välkommen. Bolaget ansåg att han hade sagts upp redan i mars 2014.

Alla parter är överens om att det råder arbetsbrist i bolaget. Den anställde bör därför ersättas för tre månader, vilket motsvarar hans uppsägningstid. Ombudet yrkar därför på skadestånd motsvarande förlorad lön och semesterersättning – 21 280 kronor per månad – i tre månader och allmänt skadestånd om 50 000 kronor för den kränkning som arbetstagaren har utsatts för i och med uppsägningen.

Ärendet prövas av Arbetsdomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om