De senaste åren har frånvaron ökat bland elever i Haparanda. När dessa artiklar skrivs har inte betygen för 2022 satts, vi tittar därför på betyg från året innan.
Enligt årsredovisningen 2021 var meritvärdet för elever som gått ut nian i kommunen det lägsta sedan 2017 då den nuvarande beräkningsgrunden för meritpoäng togs i bruk.
Vi har skickat ut en fråga till alla partier med minst en representant i kommunfullmäktige i Haparanda.
Frågan lyder: "Vad vill ert parti göra för att lyfta resultaten och minska frånvaron bland skoleleverna?"
Så här har de svarat:
Marita Wikberg, Kristdemokraterna:
"Ge tidigt särskilt stöd vid behov – redan i förskolan. Tidig uppföljning och stöd så att alla kan läsa, skriva och räkna. Tillsammans med familjer och vårdnadshavare förstärka den uppsökande verksamheten för att få eleverna till skolan. Fler grupper med färre barn för dem med särskilda behov. Duktiga elever behöver stimuleras så att de inte tappar motivationen.
Minska lärarnas dokumentation för att de ska ha mer tid till undervisning."
Perarne Kerttu, Centerpartiet:
"Vi vill att skolan ska präglas av ett tydligt ledarskap. Trygghet och arbetsro är nödvändigt för att man ska nå bra studieresultat. Tidiga insatser ska göras när man upptäcker att elever har svårt att nå målen.
Kontakten mellan föräldrar och skola måste utvecklas. Studie och yrkesvägledning redan i yngre åldrar för att öka motivationen till att nå de kunskaper som krävs för att studera vidare. Vi måste skapa en flexibel och individorienterad skola som möter varje elev där hon eller han befinner sig."
Eija Stenberg, Sjukvårdspartiet:
"Sjvp vill ha tydliga, mätbara mål i skolan. Alla som lämnar lågstadiet ska kunna läsa, skriva räkna. Noll tolerans på mobbning! Satsa på mer resursstöd till dom elever som inte hänger med, och satsa på elevhälsan så de elever får snabb hjälp som behöver det. Jätteviktigt att utredningar om diagnoser görs omgående så att insatser kan komma igång så fort som möjligt. Bra dialog mellan skola och föräldrar."
Niklas Olsson, Moderaterna:
"Nämnden kommer att tillsätta en krisgrupp som får jobba offensivt med frånvaroproblematiken. Vi har också valt att så fort som möjligt anställa en skolpsykolog som ska arbeta främjande och förebyggande.
Vi tror mycket på den treåriga processen samverkan för bästa skola som Haparanda nu genomför tillsammans med skolverket. Man har nu identifierat ett antal utvecklingsområden där förvaltning och skolor kan utveckla sig. Detta är det mest omfattande arbetet med kvalitet som vi genomfört i Haparanda."
Nina Waara, Socialdemokraterna:
"För att vända utvecklingen i skolan så vill vi bland annat satsa på tidiga insatser, stärka och utveckla elevhälsan så att den kan sätta in förebyggande åtgärder för att motverka psykisk ohälsa. Vi behöver återställa förtroendet för skolan hos medborgarna för att samverkan mellan skolan och hemmet ska fungera. Det är ett långsiktigt, systematiskt arbete som krävs för att vända utvecklingen."
Monica Perdahl Täikkö, Vänsterpartiet:
"Införa ett ”två lärar”-system på högstadiet, skapa stöd och arbetsro. Fler vuxna i skolan – exempelvis socialpedagoger. Värdegrundsarbete som utvecklas i det egna klassrummet startas redan i lågstadiet och följer eleverna genom hela skolgången. Anpassad arbetsmiljön för både lärare och elever.
Samordning skola-socialtjänst-elevhälsa ska skapa insatser för barn och unga som är i behov av stöd för att klara sin skolgång. Aktivt arbete med föräldrar för att motivera eleven att vilja delta i skolarbetet."
Sverigedemokraterna har ett mandat i Haparandas kommunfullmäktige men ingen representant som sitter på det, de har därför inte fått frågan.