Så solar du säkert i sommar

Solen må vara svagare i Norrbotten än i södra Sverige. För mycket dyrkan och för lite skydd kan ändå medföra stora risker – särskilt för barn. Det vill projektet Sunda solvanor upplysa om.

Soldyrkare. Moa, 5, Helmi, 4, Ida, 5, och Kira, 6, gillar solen men vet att de måste skydda sig.

Soldyrkare. Moa, 5, Helmi, 4, Ida, 5, och Kira, 6, gillar solen men vet att de måste skydda sig.

Foto: Jonas Andersson

Haparanda2016-05-10 06:00

Regionalt cancercentrum norr (RCC) står i samarbete med landstingen för Sunda solvanor-projektet som i veckan kickade i gång i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Alla som besöker en barnavårdscentral ska peppras med information, bland annat i form av en kylskåpsmagnet, för att inse riskerna med att låta sina barn tillbringa för mycket tid i solen.

Barn som bränner sig i solen löper en förhöjd risk att i vuxen ålder drabbas av hudcancer som malignt melanom.

– Det här handlar egentligen om att öka medvetenheten och påminna folk om hur viktigt det är att sola klokt och försiktigt, säger Senada Hajdarevic som är processledare vid RCC.

– Vi ska absolut sola, men vi ska göra det försiktigt.

På avdelningen Vintergatan vid Närsta förskola i Haparanda går Kira, Ida, Helmi och Moa. De njuter alla av vårvärmen och längtar till sommaren. Men de är också medvetna om att solen inte bara är nyttig.

– Man måste skydda sig så man inte bränner sig, säger sexåriga Kira.

– Kommer man för nära solen dör man. Man måste ha kläder så man inte bränner sig.

Femåriga Moa fyller i:

– Jag brukar ha solkräm. Så man inte bränner sig eller blir torr.

Förutom kläder och solskyddsfaktor framhåller Moa vikten av skugga.

– Man kan sitta i en solstol och ha paraply.

Barnens budskap liknar Sunda solvanors.

– Vi betonar vikten av skugga, kläder och solskyddskräm som ett komplement till kläder. Det ska inte ersätta kläder, utan användas där kläderna inte täcker, säger Senada Hajdarevic.

Även hatt och solglasögon är bra att ha och solskyddsfaktorn bör uppgå till minst 30. Mellan klockan 11 och 15 bör barn inte alls vara i solen. De som inte har fyllt ett år ska över huvud taget inte vistas i direkt solljus. Och Senada Hajdarevic är tydlig med att D-vitaminbrist aldrig är ett argument för att sola längre.

– Det räcker med 20–30 minuter för att tillgodogöra sig behovet, sedan stänger huden av.

Norrbotten har ett lägre UV-index än södra Sverige. Men trots de svagare solstrålarna är det viktigt att följa råden från Sunda solvanor.

– Vi har i mycket mindre utsträckning malignt melanom och hudcancer än södra Sverige. Men vi ser samma trend som i övriga landet, att det ökar.

– Det är inte bara för att vi solar här, utan det kan hänga ihop med ökat resande till varma länder. Och huden är blek på oss på våra breddgrader.

Dessutom är de höga fjälltopparna ett riskområde.

– Där kan solen vara starkare än nere i dalen.

Fem råd – så solar du sunt

Fakta

Var inte i solen mellan klockan 11 och 15 – då är den som allra starkast.

Skydda ögon och huvud genom att bära solhatt och solglasögon.

Ha kläder på dig. Och ersätt inte kläderna med solskyddsfaktor, utan smörj där kläderna inte täcker. På så vis kompletterar skydden varandra.

Sola bara 20 till 30 minuter åt gången. Det räcker för att kroppen ska tillgodogöra sig behovet av D-vitamin.

Har du småbarn? Låt dem inte sola innan de har fyllt ett år. Barn som bränner sig löper en ökad risk för att i vuxen ålder drabbas av hudcancer som till exempel malignt melanom.

Källa: Sunda solvanor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om