Haparanda har lyckats minska arbetslösheten

Ökade personalresurser, satsning på en Arbetsmarknadsenhet och en resursverkstad med handledare har visat sig mycket lyckat. Över hälften av de utsatta som deltagit har kommit ut i jobb eller studier. "Det är alltid en vinst att människor kommer till egen försörjning", säger Maarit Jacobsson, enhetschef, individ- och familjeomsorgen vid Haparanda kommun.

Lena Asplund, chef vid Arbetsmarknadsenheten menar att ett icke dömande bemötande är synnerligen viktigt för att kunna skapa en djupare relation.

Lena Asplund, chef vid Arbetsmarknadsenheten menar att ett icke dömande bemötande är synnerligen viktigt för att kunna skapa en djupare relation.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2022-11-30 19:19

Arbetsmarknadsenheten i kommunen har haft som mål att minska risken för utsatta människor att hamna i utanförskap. Vissa står långt ifrån arbetsmarknaden, känner sig misslyckade och har ofta fastnat i en bidragskarusell. I Haparanda förändrade Arbetsmarknadsenheten sitt arbetssätt för några år sedan vilket visat sig varit mycket framgångsrikt. 48 personer deltog i projektet "Kliver vidare 2.0" och av dessa har över hälften kunnat slussas ut till arbete eller studier.

Under 2020 var arbetslösheten i Haparanda hela 11 procent, jämförbart med 6,8 procent för Norrbotten, och eftersom en del av dessa fått sysselsättning genom projektet har kommunen gjort en ekonomisk vinst.

– För den enskilde är det dessutom alltid ett stort värde att hitta sin plats i arbetslivet, konstaterar Maarit Jacobsson.

Arbetsmarknadsenheten med sitt helhetsperspektiv, tillsammans med Resursverkstadens arbete med handledare som följt deltagarna genom hela resan, är stora delar i framgången.

– Många känner sig misslyckade så vi försöker vända på självbilden och låter deltagarna lyckas på olika sätt. Vi jobbar med bemötande, icke dömande och ett frivilligt medskapande. Det tar tid, men det är värt det, säger Lena Asplund chef på arbetsmarknadsenheten.

Projekt Klivet Vidare 2.0

Finansieras av: Europeiska Socialfonden, Haparanda kommun och Region Norrbotten (medfinansiärer).
Samverkanspartner: Arbetsförmedlingen.
Målgrupp: Kvinnor och män som står långt i från arbetsmarknaden, försörjningstagare eller blivande, långtidsarbetslösa, nyanlända invandrare, personer med funktionsnedsättning, personer som är, eller har varit, sjukskrivna.

Källa: Haparanda kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!