S-strid om föreslaget laxfiskeförbud

Bengt-Olov Innala (S), vice kommunalråd i Haparanda, rasar över partikamraten tillika riksdagsledamoten Karin Åströms utspel om att förbjuda fritidsfiske efter lax:– Debatten är gammal och överspelad och förslaget visar på okunskap!

Bengt-Olov Innala kritiserar partikamraten Karin Åström för förslaget om fiskeförbud avseende fritidsfiske efter lax.

Bengt-Olov Innala kritiserar partikamraten Karin Åström för förslaget om fiskeförbud avseende fritidsfiske efter lax.

Foto: Linda Danhall

HAPARANDA2014-01-03 20:00

NSD har berättat att Karin Åström, riksdagsledamot från Överkalix, vill förbjuda fritidsfiske efter lax med kommersiella fiskeredskap (laxfällor eller nät).

Hon säger att det fisket inte kan försvaras när en majoritet av laxälvarna inte når upp till de internationella målen för ett hållbart bestånd.

En gammal debatt

Bengt-Olov Innala reagerar i egenskap av kommunföreträdare, han har varit fritidsfiskare själv och hustrun och sonen är yrkesfiskare.

Han säger att debatten om fisket fördes för tio till femton år sedan.

Det slutade med en vändning; föreningar bildades, samförstånd mellan älv- och kustfiskare nåddes och en stor andel av mynningsfisket löstes in.

Konsekvenser med ett förbud för fritidsfiske efter lax?

– Fisket är för många ett komplement till jordbruk eller skogsbruk, slås ett ben bort minskar möjligheten att "sälja området". I den här regionen behöver vi arbetstillfällen, och fler och fler upptäcker möjligheten att kombinera fiske med turism, säger Bengt-Olov Innala.

En liknelse

"Jag förstår inte hela den här debatten" säger Bengt-Olov Innala som kontaktats av fiskare i såväl Haparanda som Kalix om just Karin Åströms förslag.

– Det är en enorm uppvandring av lax i Torne älv. Om det finns problem i Kalix älv, diskutera problemen där, varför börja motioner med att föreslå förbud?

Bengt-Olov Innala säger att det är många fastighetsägare som till och med har lagfart på sina vatten, och att stänga ute dessa från att bruka sina fastigheter är som att förbjuda jordbrukare eller skogsägare att odla på sina ägor.

Jord- eller skogsbrukaren planterar ju på sina marker, kan det jämföras med rätten till den vandrande fisken som väl ingen äger?

– En fiskare vårdar också bestånden, exempelvis genom att återutsätta för liten fisk, säger Bengt-Olov Innala.

Argumenten

Karin Åström säger att hon med stöd av mycket forskning vet att det finns anledning att vara oroad och bekymrad över laxbestånden i Östersjön.

Det är ett ställningstagande som Socialdemokraterna sedan länge lär backa upp henne i, också på riksnivå och inom EU.

Kritik gör gällande att det inte finns fog för oro, att debatten är gammal och att ditt ställningstagande tyder på okunskap?

– De får tycka så. Jag känner mig oerhört trygg i den här frågan. Det handlar om att bevara ett laxbestånd som är långsiktigt livskraftigt, det handlar om att få stopp på överfisket i Östersjön och det handlar slutligen också om att värna yrkesfiskarna eftersom fritidsfiskare som säljer lax snedvrider konkurrensen, säger Karin Åström som hänvisar till riksdagsbeslut den 7 maj 2011 som anger att det är förbjudet att sälja eller saluföra fritidsfiskad lax.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om