S rasar mot nedskärningarna på Klippan

Socialnämnden var inte alls enig gällande att dra ner på personal på vård och omsorgsboendet Klippan, det menar Nina Waara, gruppledare för Socialdemokraterna i Haparanda, som säger att det inte röstats i frågan.

Nina Waara (S) menar att Socialdemokraterna inte hade ställt sig bakom beslutet att ta bort tjänster inom äldreomsorgen i kommunen.

Nina Waara (S) menar att Socialdemokraterna inte hade ställt sig bakom beslutet att ta bort tjänster inom äldreomsorgen i kommunen.

Foto: Nellie Andersson

Haparanda2020-10-01 15:00

Den 1 oktober införde Haparanda kommun ett nytt schema på vård- och omsorgsboendet Klippan, där rader ska ha plockats bort. Nedskärningen har skapat starka reaktioner hos skyddsombuden på boendet som redan tidigare beskrivit arbetsmiljön som ohållbar.
Janne Lind (C), ordförande Socialnämnden Haparanda och Ann-Kristin Joki (Sjvp) vice ordförande i samma nämnd skriver i ett mejl som svar på kritiken från skyddsombuden, att de åtgärder som vidtagits bidrar till att komma till rätta med nämndens underskott och att alla partier i socialnämnden varit överens om att genomföra dessa. Det är någonting som Socialdemokraternas gruppledare i kommunen, Nina Waara, nu reagerar på. 
– Enig nämnd på det sättet att det gavs bara information och togs inga beslut. Då menar han att folk satt och nickade men man kan ju göra det bara för att man lyssnar. Det betyder inte att man håller med om det som sägs. 
– Hur ska han veta att det var en enig nämnd för det togs inga beslut? Det var mest ”vi har hört informationen och lägger den till handlingarna”.

Enligt Nina Waara har informationen om socialnämndens besparingar varit otydliga. 
– När man säger att man ska göra en schemaändring så säger man inte att man ska ta bort sex tjänster.

Men om det handlar om besparingar inom äldreomsorgen, kan man inte tänka att det kanske handlar om besparingar på personal? 
– Det hette att det skulle göras en omorganisation av chefsorganisationen och att man skulle se över administrationen. Sedan sa man att man skulle införa ett nytt schema, men tidigare när vi haft schemaändringar... Mig veterligen har det aldrig blivit att man tagit bort personal.

Hon menar också att eftersom de inte tagit något beslut i frågan så har de inte heller haft möjlighet att reservera sig. 
– Vi måste få information, och grundlig information och sedan ta ett beslut.

Enligt Waara har kommunstyrelsen tagit ett beslut om att tillsätta en grupp som tagit fram förslaget för att stötta socialnämnden som vill ha en budget i balans. 
– Visst vill vi också ha en budget i balans. Det handlar inte om det, men man kan ju göra det på många olika sätt. Att ta bort sex tjänster från äldreomsorgen mitt i en coronapandemi, det beslutet hade inte vi ställt oss bakom.

Waara beskriver att det är tjänstemän i kommunen som fått jobba fram detaljerna i sparandet, men hon vill samtidigt hålla politikerna ansvariga.
 – Det är som att slänga tjänstemännen under bussen, ”ni får ta skiten”, ungefär om jag ska prata klarspråk. Det är ju också ett ansvar från politiken. De brister i sitt ansvar när de gör på det här sättet.

Janne Lind (C) och Ann-Kristin Joki (Sjvp) svarar åter i ett mejl.

– Det har varit full transparens i frågan om socialnämndens budget och hur det underskott vi har skall hanteras, skriver de.

De skriver vidare att politiken begärt förslag från förvaltningen om åtgärder. Dessa ska enligt Lind och Joki presenterats till socialnämnden och kommunstyrelsen med summor och datum för genomförande. De skriver att kommunstyrelsen till och med bett kommunledningsförvaltningen att bistå socialförvaltningen för att kunna leverera åtgärder. 

– Alla har nickat och varit överens i både KS och Soc. Vi har presenterat vilka åtgärder som skall göras för att den tilldelade budgeten skall vara i balans, skriver de. 

Ny anmälan

Flera skyddsombud vid vård- och omsorgsboendet Klippan i Haparanda har återigen vänt sig till Arbetsmiljöverket. Den här gången med anledning av det nya schemat. 
I en begäran om åtgärd som skickats till Arbetsmiljöverket vill skyddsombuden bland annat att schemaläggningen sker på ett sätt som möjliggör återhämtning med tillräcklig utsträckning och att vikarier tas in för den tid som ordinarie personal skulle arbetat. 

Schemat började gälla den 1 oktober.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!