Enligt uppgifter i Finland tänker hundratals asylsökande, främst från Irak, samlas i Torneå och gå över gränsen till Haparanda. Detta i hopp om att få asyl i Sverige.
Men om personerna redan har sökt asyl i Finland är det enligt Dublinkonventionen Finland som är ansvarig att pröva deras ansökningar och därför är det sannolikt att Migrationsverket inte kommer prövas deras asylskäl, meddelar Migrationsverkets pressavdelning.
– Vi känner till dessa medieuppgifter och kommer titta närmare på dem. Men generellt har vi god kontakt med gränspolisen som ansvarar för Sveriges gränser. Om det skulle komma ett större antal personer till Sverige har vi beredskap för detta, skriver Migrationsverkets presskommunikatör i ett mejl till Norrbottens Media.
Marcus Nilsson är chef för gränspolisen i region nord. Han ger inte samma sken av att det är full kontroll på situationen vid gränsen.
När gränspolisen hamnar i kontakt med personer som inte har rätt att vistas i landet lämnar de över ärendet till Migrationsverket eller tar själva personen i fråga till förvar. Närmast liggande förvaret är i Gävle. Det här är ett stort problem, menar Marcus Nilsson som vid flertalet tillfällen har påpekat detta.
– Vi har ett problem att jobba i Haparanda när det gäller just förvar, för vi måste köra ner till Gävle. Vi har ett dygn på oss. Det kan låta lite larvigt, men vi har samma arbetsmiljöregler för vår verksamhet som andra har. När det gäller arbetsmiljö, arbetstider och så lägger man till att vi har ett begränsat antal människor som jobbar med det här – då blir det komplicerat.
Enligt Nilsson har gränspolisen vid flera tillfällen varit tvungen att släppa papperslösa.
– I bland fattar vi uppsiktsbeslut, att man får en anmälningsplikt. Men då försvinner de ju ändå.
I april i år rapporterades att det fanns 895 efterlysta människor i region nord som har avvikit från utvisning.
– Är det ett ärende där vi måste ta en utlänning i förvar – då gör vi ju det. Men blir det många personer på få poliser – då går det inte längre.
Om det blir verklighet av invandringen från Finland behövs det mer personal?
– Ja, då måste vi tänka till och vara förberedda. Vi måste titta på vad det här är för något och det ska vi göra såklart. Det bästa för oss i det här läget hade varit att ha ett förvar i region nord, så klart. Men det har vi ju inte, säger Nilsson som har påtalat problemet i flera år.
Var tar det stopp?
– Hos migrationsverket, det är de som äger förvarsinstitutet. Men jag tycker att det har varit tydligt från regeringen att man vill att Migrationsverket ska öka kapaciteten och att det ska finnas en plan för region nord, men det är inget vi har sett något av hittills.
Norrbottens Media söker Migrationsverkets ansvariga över förvarsinstitutet för en kommentar.