Varken Mikael Styrman och hans advokat Richard Schönmeyr, eller Andreas Bogseth, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten, var på plats i Haparanda tingsrätt rent fysiskt när huvudförhandlingen drog igång utan deltog via länk från olika håll.
Första åtalspunkten handlar om grovt bokföringsbrott och ska ha skett under åren 2009-2011 i en enskild näringsverksamhet. Den andra åtalspunkten, grovt skattebrott, har med bolaget Storstark att göra.
Enligt stämningsansökan ska Mikael Styrman inte redovisat arbetsgivaravgifter om drygt 2 350 000 kr på utbetald lön eller arvode. Han ska också underlåtit att i inkomstdeklarationen redovisa inkomst av tjänst om 7,5 miljoner kr från Storstark AB.
Bolaget Storstark var ett helägt dotterbolag till Ekfors kraft som Mikael Styrman var styrelseordförande och vd för, liksom, enligt åklagaren, de flesta om inte alla koncernbolagen. Ekfors kraft försattes i konkurs i juni 2011 och Storstark gick i konkurs drygt två år senare. 2012 avgick Styrman som styrelseordförande och vd då han fått näringsförbud.
Det var efter att bolaget gått i konkurs som misstankarna om brott uppdagades. Konkursförvaltaren av bolaget gjorde nämligen en anmälan.
– I stora drag påtalas tveksamheter i bokföringen i Storstark avseende att bolaget köpt några fastigheter, som bolaget bokfört att man köpt från Mikael Styrman, säger Bogseth.
Åklagaren menar att det både i Styrmans enskilda firma, och även i bolaget Storstark, bokförts att han skulle sålt några av sina fastigheter för flera miljoner kronor till bolaget fast det inte skett.
– Tack vare det, menar jag, uppstår det en fordran för honom enligt den här bokföringsåtgärden som gör att han kan ta ut 7,5 miljoner som han inte hade kunnat göra annars, säger Andreas Bogseth och fortsätter:
– Hade han sålt sina fastigheter har han så klart rätt att få betalt för det, men har han inte sålt dem är han i själva verket skyldig bolaget mångmiljonbelopp.
Förhör med Styrman angående den första åtalspunkten har skett under dagen, och enligt Bogseth är han av en annan åsikt angående uttaget av pengarna.
– Han invänder att han mycket väl kunde ta ut pengarna utan att det är någonting otillåtet uttag i bolaget.
Enligt advokat Richard Schönmeyr förnekar Mikael Styrman brott. Vi har sökt advokaten för ytterligare kommentar.