Trafikverket bjöd in markägare i området att åka med på en premiärtur på något av de två visningstågen.
Färden gick längs den helt nya delen av banan, från Kalix till Haparanda, en sträcka på 4,2 mil som tog tre timmar inkluderat en timmes fikapaus i Vuonoskogen.
Veterantåg
Resan skedde med ett renoverat tåg från Sveriges järnvägsmuseum, och det drogs av ett lok som trafikerade Haparandabanan på 1950-talet.
Mats Morin var nöjd med dagen, det var nog också sonen Felix, 2,5 år, som åkte tåg för första gången i sitt liv.
- Det var kul att få åka med ett veterantåg och vi fick intressant information under resans gång, säger Mats Morin som kommer från den by - Sangis - där Haparandabanans sträckning diskuterades intensivt när alternativen presenterades.
- Jag tycker att Haparandabanan är en positiv satsning och jag tycker att den är bra som den nu är, säger Mats Morin.
Skog, skog och skog
Stefan Fredriksson, Kalix, var med i egenskap av maskinförarutbildare, Haparandabanan har inneburit åtskilliga maskinförartimmar.
- Det är otroligt intressant att se den slutliga produkten, även om resan i sig var en seg tillställning vymässigt, det är inte mycket att se annat än skog, säger Stefan Fredriksson som liksom Mats Morin uppskattade guidningen som skedde i varje vagn.
En överväldigande majoritet av resenärerna var män, och medelåldern var generellt hög.
- Jag känner mig som en lillpojke här, jag som är snart 50 år, säger Stefan Fredriksson som har klart för sig var han hoppas att nästa banbygge blir.
Projektledare
- Mellan Kaunisvaara och Svappavaara.
Gunnel Nilsson är projektledare för ny järnväg Kalix-Haparanda och hon säger att Haparandabanan håller såväl tids- och budgetmässigt.
- Den officiella trafikstarten är i december 2012 och anledningen till att vi tar med markägarna på den här resan redan nu, är att den är lättare att arrangera när det är barmark, säger Gunnel Nilsson.