Två helt nya styren. Två nya kommunalråd. Ett halvår vid makten. Nu synar Norrbottens Media två vitt skilda politiska strategier för att nå framgångar med sina kommuner. I Haparanda dundrar man på med stora investeringar. I Pajala gör man allt för att undvika en stor förändring.
Fyrpartikoalitionen med Centerpartiet, Sjukvårdspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna hade ett tydligt löfte: Bättre dialog med medborgarna.
I och med det stora beslutet om den nya skolstrukturen visade medborgarna sitt missnöje. Över tio procent av det röstberättigade folket lämnade in en protest och ville se en folkomröstning. Då slog koalitionen ifrån sig, förvisso helt i enighet med kommunallagen, med att namninsamlingen inte kunde godkännas eftersom det saknades fullständiga personnummer.
Väljer ni när ni vill lyssna?
– Frågan är vad de skrev på? Jag vet fortfarande inte vad socialdemokraternas nuvarande förslag är. För det som presenterades när namninsamlingen gjordes är inte samma som presenterades på fullmäktige, säger kommunalrådet Sven Tornberg (C).
– Men jag har full förståelse för att föräldrar är engagerade när det gäller flytt av skolor. Skolan är det känsligaste som finns.
Koalitionen höll emellertid samtal med föräldrar på alla berörda skolor innan man gick vidare med sitt förslag om skolstrukturen – ett förslag man lyckades klubba på sista fullmäktigesammanträdet innan sommaren.
Skolstrukturen var inte det första riktigt stora beslutet.
Sedan tidigare hade man bestämt sig för att bygga ett nytt äldreboende i Haparanda och det blir en investering för omkring 150 miljoner kronor.
Beslut om ny skolstruktur och nytt äldreboende hade kanske fattats oberoende av vem som hade vunnit valet. Men nu är det nya fyrpartikoalitionen som har fått bestämma – och man har inte backat.
– Vi har fattat många stora beslut och det känns faktiskt bra, säger Tornberg som menar att något hade kunnat göras tidigare också:
– För äldreomsorgen har det funnits ett behov hela tiden, som man kanske borde ha tagit tag i tidigare. Prognoserna har man ju kunnat se ganska länge när det gäller den åldrande delen av befolkningen.
Förra mandatperioden fanns det dock ett gammalt beslut som låg som en blöt filt över alla skolfrågor, inte minst. Barents center.
– Vi gör mycket mer nu än under förra mandatperioden och det är klart att BC blev en hemsko. Inte bara för kommunen utan för många företag också. Det fanns ju ett avtal som kommunen bara kunde förhålla sig till.
Vad har koalitionen för planer i framtiden? På kort sikt vill i alla fall kommunalrådet gå in och ändra den politiska organisationen.
– Det är en del saker som jag hade velat komma längre med. Att vi hade kunnat ha en större diskussion om politiska organisationen och arbetssättet är en sak, men det tar vi till hösten. Med ärendegången så ser vi i vissa frågor som är enkla har för lång väg till ett beslut.
I stället för att ha nämnder och utskott till nämnderna vill Sven Tornberg se att man gör kommunstyrelsen större och tar bort nämnder för att skapa utskott under kommunstyrelsen i stället.
En långsiktigt viktig fråga är drogerna i Haparanda.
– Vi har fört diskussioner i vår koalition, med förvaltningen och till viss del med föreningslivet. Vi måste i tidig ålder låta våra ungdomar få ett intresse. Vi ska hitta samarbetsformer mellan föreningar och organisationer redan från tidig ålder så att alla får prova på saker och hitta sin grej.
Fler stora beslut är att vänta i Haparanda inom en snar framtid, då man ska se över både värmeverket och kanske så småningom stora investeringar för vattenverk.