- Totalt hämtades nio stycken till förhör, misstänkta för olaga intrång och egenmäktigt förfarande, säger Erik Johansson, vakthavande befäl hos polisen.
Enligt uppgift var ett tiotal poliser på plats och de använde sig bland annat av vinkelslip för
att få loss kedjorna runt tunnorna som aktivisterna satt fastkedjade i.
Passivt motstånd
- Det gick mycket lugnt tillväga och aktivisterna använde sig endast av passivt motstånd. De hade krokat fast sig i en specialtillverkad tunna som var lite besvärlig men vi lyckades till slut, säger Christer Holm, polisinspektör på platsen.
Greenpeace kräver att företaget Plant Science Sweden, som
tagit fram den så kallade GMO-potatisen Amflora, stoppar
planteringen. Ett tiotal aktivister barrikaderade därför byggnaderna hos odlaren i Nedre Vojak-
kala och såg till att ingen kom åt potatisplantorna.
- Det som är konstigt är att
man i stora jordbruksländer som Ungern och Frankrike gått till domstol och förbjudit odling men i Sverige använder man polisen för att få ned den i jorden, sa Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace, till NSD innan polisen stoppade aktionen.
Lättad potatisodlare
Mattias Laitamaas, potatisodlaren i Nedre Vojakkala, var lättad när aktivisterna förts iväg av polisen.
- Det är skönt att det är över nu. Hoppas de inte kommer tillbaka, nu är det jobb dygnet runt med att sätta potatis och spannmål, säger han.
När Patrik Eriksson vid 11-tiden blivit utsläppt från förhör ringer NSD upp honom.
Vad händer nu?
- För det första ska vi träffas när alla blivit släppta. Vi kommer fortsätta arbeta för att floran ska stoppas, vi ska försöka påverka politiker att lyfta frågan.
Om Greenpeace kommer stanna kvar i Norrbotten och utföra några fler protestaktioner under närmaste tiden vet de inte. Men under onsdagskvällen har Greenpeace anordnat ett informationsmöte för allmänheten i Palogården i närheten av odlingen i Nedre Vojakkala.
- Det är för tidigt att säga hur vi kommer agera i detalj. Men det är viktigt att göra vad man kan föra att stoppa odlingen. Vi tar det som det kommer, det viktigaste för oss just nu är att prata och informera allmänheten, säger Patrik Eriksson.