Det var under våren som en mamma ansökte om pass åt sina barn på polisstationen i Haparanda. En pojke, under 10 år, var enligt anmälan efterlyst enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga på grund av dåliga hemförhållanden och en spärr i polisens system dök upp.
Familjen ska varit hemmahörande i en kommun i Stockholms län. Polisen ska enligt anmälan ha kontaktat den lokala socialtjänsten för assistans upprepade gånger ”då pojkens situation var i behov av omvårdnad, medicin, mat, mm”. ”Sociala vägrade hjälpa till trots påkallat behov i pojkens hemförhållanden”, står det vidare i anmälan.
Polisen lyckades inte heller få kontakt med socialtjänsten i familjens hemkommun då kommunväxeln ska ha varit stängd på grund av utbildning. Socialtjänsten i Haparanda har enligt anmälan inte heller lyckats få kontakt med sina kollegor i den andra kommunen.
Efter ett omhändertagande på fyra timmar hos polisen beslutar de att släppa pojken med sin mamma ”mot okända mål i Finland”.
Polisen menar enligt anmälan att socialtjänsten i Haparanda brustit i barnperspektivet och omtanke om barnet som akut skulle omhändertas på grund av dåliga hemförhållanden.
Enligt polisens anmälan har socialtjänsten i Haparanda inte haft något intresse av att bilda sig en egen uppfattning om pojkens situation. ”Barnperspektivet existerade inte”, avslutar polisen JO-anmälan.
Justitieombudsmannen, JO, utreder nu klagomålet mot socialtjänsten i Haparanda.
Suvi Järvinen-Valo, socialchef i Haparanda, har fått anmälan till sig för någon vecka sedan och kan inte säga så mycket om ärendet i dagsläget.
– Vi kommer att utreda incidenten, vad som hänt och vad som föranlett att det blivit så här, säger hon och berättar att svar kommer att skickas till JO.
– Givetvis jobbar vi efter regelverk som finns och barnen ska gå först, så är det.
Utöver klagomålet mot socialtjänsten i Haparanda har JO också beslutat att granska socialnämnden i Stockholmskommunens hantering av ärendet och Polismyndighetens.
Mikael Rova är lokalpolisområdeschef i östra Norrbotten. Han välkomnar en granskning, även om den också involverar polisens hantering av ärendet.
– Jag tycker det är bra att man granskar att allting blir rätt och att man kollar ur barnets perspektiv att allting blir rätt. Det var ju andemeningen i den JO-anmälan som kollegan gjorde.