Öbor tar saken i egna händer

På Seskarö har ett 15-tal engagerade öbor röjt sly för att hålla ön ren och göra vattnet synligt, liksom städat och möblerat tomma lägenheter för korttidsuthyrning under sommaren. Det hela handlar om kärlek till ön.

HEMINREDNING. Stefan Wennberg och Sten-Inge Videhult har hittills städat och inrett två lägenheter som stått tomma på 
Seskarö. Möblerna och husgeråden har de fått av andra öbor.

HEMINREDNING. Stefan Wennberg och Sten-Inge Videhult har hittills städat och inrett två lägenheter som stått tomma på Seskarö. Möblerna och husgeråden har de fått av andra öbor.

Foto: Saga Skovdahl

HAPARANDA2015-07-01 07:55

– Alla som besöker ön ska känna sig välkomna. Vi är väldigt måna om samhällsservicen, säger öbon Sten-Inge Videhult.

Sedan verksamheten i sågverket på Seskarö lades ner för ett par år sedan vilar ett större ansvar för att hålla igång och utveckla samhället på öns bofasta. I våras samlades ett 40-tal öbor och listade ett antal insatser som skulle föra utvecklingen framåt. En idé i det utvecklingsprogram som tagits fram var att röja sly på ön.

– Det blev prio ett kan man säga, eftersom vi snabbt skulle se ett resultat, berättar Sten-Inges hustru Maud Videhult.

En annan idé var att bättre nyttja de tomma lägenheter som finns på ön. Sten-Inge Videhult visste att det fanns efterfrågan om korttidsboende på ön, särskilt under sommaren, så han hörde av sig till Haparandabostäder i ärendet. Den ekonomiska förening som han är ordförande för, som driver kiosken Ö-pärlan, hyr nu några av de tomma lägenheterna på prov under sommaren. Föreningen hyr i sin tur ut dem till turister eller hemvändare som inte kan eller vill bo hos släktingar på ön. Sten-Inge Videhult menar att det regelverk som finns för kommuner, bolag och organisationer generellt är lite fyrkantigt och att det går trögt att få till förändringar. Därför blir ideella krafter särskilt viktiga:

– Vi öbor är lite mer lösningsorienterade. Det leder till att vi uppfattas som ett gäng som bara ställer massa krav, men då får det vara så. Det långsiktiga målet är att skapa fler anställningstillfällen på ön och att få fler att flytta hit. Annars riskerar samhället att förvandlas till en sovstad, säger han.

Ett äldreboende på ön och ett upprustat Folkets hus är två andra satsningar öborna vill se. Att kommunen ska anställa en landsbygdsutvecklare i höst tycker de är bra.

– Utvecklingen av Haparanda som handelsstad får inte ske på bekostnad av landsbygden, säger Sten-Inge Videhult.

Ihop med kommuen ska öborna vara med och ta fram ett investeringsprogram inom ramen för det landsbygdprogram som EU nyligen antagit. Förhoppningsvis kan framtida satsningar på ön delfinansieras av EU-medel.

0920-26 30 65

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!